„Proruský i progresivistický? Střelec napsal knihu o „bezočivých cikánech“, měl proruské názory, pak otočil

Policie obvinila Juraje C. z úkladné vraždy z pomsty. Kdo je muž, který střílel na Fica? Napsal několik knih a předsedal literárnímu klubu. Psal ale i o kontroverzních tématech, před lety se věnoval „bezočivých cikánům“. Dříve měl proruské názory a podporoval i proruské organizace. Později otočil.

Atentátníkem na slovenského premiéra Roberta Fica (59) je jednasedmdesátiletý spisovatel Juraj C. z Levic. Napsal několik knih, byl bývalým členem bezpečnostní agentury SBS a zakládal literární klub. Jeho politická orientace v posledních letech poměrně dramaticky měnila.

V současné době Juraje C. policie obvinila z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stádiu pokusu. Hrozí mu trest 25 let až doživotí odnětí svobody. Podle televize Markíza je Juraj C. aktuálně v Nitre v cele na Národní kriminální agentuře (NAKA). Pro Markízu také útočník uvedl, že je hrdý na to, co udělal.

Juraj C. napsal tři básnické sbírky – Sen rebela, Diptych a Osy. V roce 2010 vydal román Poselstvo oběti a v roce 2015 napsal knihu Efata. Od roku 2015 je navíc členem Spolku slovenských spisovatelů.

Jeho poslední jmenované dílo v souvislosti s událostmi posledních hodin vzbudilo mnoho debat. Efata totiž nese podtitul „O Cikánech a Romech“, což už samo o sobě napovídá, že se autor bude věnovat kontroverznímu tématu. „Tolik bezočivých cikánů v Evropě, jako je dnes, ještě nikdy nebylo. Ale oni dobře vědí, jak využívat státní sociální systémy. Stát problém neřeší, jen se na něm pase. Sto tisíc slovenských cikánů stojí o přízeň bílých, ale nám to nepoví. Buďme k nim přísní a spravedliví,“ stojí ve veřejně dostupné anotaci knihy.

Podle informací serveru HN Online Juraj C. roku 2016 podpořil radikální hnutí Slovenští branci. „Do Evropy, jejíž jsme trvalou součástí, přicházejí statisíce migrantů. Slovenští branci se nepřipravují na boj, ale na obranu. Když vám někdo řekne, že se připravují na válku, nevěřte mu. Jejich prvořadou úlohou je ochrana obyvatel, země, tradice, kultury – jsou to vlastenci. Já těm mladým chlapcům a děvčatům věřím a vyjadřuji jim veřejnou podporu,“ uvedl tehdy.

Slovenští branci spolupracovali se slovenskou pobočkou Nočních vlků. Jde o ruský motorkářský klub, který je neoficiální polovojenskou organizací ruské vlády. V červenci 2018 ale tehdejší slovenské ministerstvo obrany podalo podnět generální prokuratuře, aby přezkoumala zákonnost jejich existence. Slovenští branci měli tou dobou zhruba 200 členů. V říjnu roku 2022 oznámili, že jejich činnost končí.

Ve stejném roce, jako v tom, kdy podpořil Slovenské brance, se podílel na založení Hnutí proti násilí na Slovensku. Na Facebooku totiž sháněl podpisy na podporu jeho vzniku. „Násilí je často reakcí lidí, jako forma projevu obyčejné nespokojenosti se stavem věcí. Buďme nespokojení, ale ne násilní,“ uvedl tehdy.

Jenže tam vývoj jeho politických názorů nekončí. Jak sám přiznal, motiv byl politický a pro útok se rozhodl po prezidentských volbách, tedy po zvolení Petera Pellegriniho, kterého Fico před volbami aktivně podporoval. Právě kvůli minulosti se Slovenskými branci, proruskou organizací, širší veřejnost nechápala, jak je možné, že útočil zrovna na Fica, který je mnohdy označovaný jako sympatizant s Ruskem.

Juraj C. však poměrně dramaticky politické preference změnil. Jeden z jeho známých popsal, že on sám je názorově na straně Ruska, zatímco Juraj C. je na druhé straně spektra.

Objevily se také informace o tom, že by měl mít vazby na předsedu opoziční strany Progresívne Slovensko Michalem Šimečkou a zároveň být i členem strany. To však Šimečka odmítá. „Sdílíme zděšení z atentátu na premiéra. Máme obavu z další eskalace napětí ve společnosti. Varujeme proto před šířením nepravdivých informací o střelci. Jednoznačně odmítáme, že by byl členem našeho hnutí. Neexistuje vůbec žádné jiné jeho propojení na naši stranu nebo naše členy. Ostře odsuzujeme jeho ohavný čin,“ uvedl Šimečka.

Fotogalerie

Ohodnoťte článek