Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Fico dosadil svou loutku: 3 důvody, proč se na Slovensku nic nevyšetří

    Slovenský prezident Andrej Kiska přijal demisi premiéra Roberta Fica a pověřil Petera Pellegriniho sestavením nové vlády. Tato rošáda ale ve skutečnosti nic nemění, protože problém leží mnohem hlouběji a vyřešit ho mohou až demokratické volby. Je otázkou, zda současná krize dokáže odradit šiky voličů Směru od přetrvávající podpory. A nemění se nic ani odstoupením předsedy vlády.

    Pád Roberta Fica přišel nečekaně a z hodně velké výšky. Pokud někdo v ČR mluví o aroganci moci, na Slovensku ji dosavadní premiér ztělesňuje zcela očividně. „Já nikam neodcházím,“ uvedl s kyselým úsměvem ve chvíli složení demise své třetí vlády do rukou prezidenta Kisky.

    Ten Ficovi připomněl, že je to on, kdo nese za krizi svůj díl odpovědnosti.

    Pro kritiky dosavadní vlády a opoziční strany se nejedná o žádné vítězství. Spíše jde o model „vlk se nažere a koza zůstane celá“. Odstupující Fico se jen tak lehce nevzdá. Jsou tady tři hlavní důvody, které ukazují, že v současné situaci se dvojnásobná vražda jen sotva vyšetří.

    1. Pellegrini je prázdná figurka

    To, že si za svého nástupce vybral dosavadního místopředsedu vlády pro investice a informatiku, není ničím, co by mohlo - byť vzdáleně - souviset s jakýmikoliv změnami. Směrácký premiér Pellegrini je pouhým maňáskem na Ficově ruce. Sám uvedl, že i přes změny na postech ministrů nelze v novém vládním prohlášení očekávat výrazné změny od toho předchozího. 

    Robert Fico ví, že svou rezignací nic neztratil. Peter Pellegrini poslouchá jako hodinky.

    Není ani divu. Nový premiér je mnohými vnímán jako Ficův kývač, který se rozhodně do řešení problémů nežene. Končící šéf kabinetu navíc potvrdil, že bude stát svému nástupci za zády. „Pellegrini je druhý Fico,“ definoval status nového premiéra předseda opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Maťovič.

    2. Politika strany Směr a vazby na organizovaný zločin pokračuje

    Zavražděný novinář Ján Kuciak pracoval na rozkrývání vazeb politiků vládnoucí strany Směr na organizovaný zločin. Nejedná se však jen o ten mezinárodní spojovaný s působením ‘Ndranghety na východě Slovenska. Klientelismus a korupce je prokazatelně rozrostlá do všech úrovní vládnutí. Od nejvyšších špiček, přes soudy a komunální politiku.

    Očistit slovenskou politiku od balastu, který se profiloval již od devadesátých let, kdy za nitky v pozadí HZDS a Mečiarova vládnutí tahaly ty stejné zájmové skupiny jako v době vlády Směru a Roberta Fica, nebude jednoduché.

    „Mým úkolem jako předsedy nejsilnější politické strany bude, abych tlačil na priority, které jsou důležité pro Směr-SD,“ potvrdil pouze kosmetický význam výměny v čele vlády Robert Fico.

    3. Velení policejních složek je pod vlivem Směru

    Co se týká samotného vyšetřování úkladné vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky, tam nelze očekávat žádné změny ani po odchodu ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Policejní prezident a další z kontroverzních postav celé kauzy Tibor Gašpar na to jistě dohlédne. Vždyť on sám byl v Kuciakovu hledáčku! Pro nezávislé pozorovatele, včetně těch z Evropské komise, musí být jasné, že policie od začátku blafuje a něco skrývá.

    Důkazem budiž mlžení a zavádějící informace, které zpočátku vyšetřovatelé ústy svého šéfa vypouštěli do médií, nepochopitelná přítomnost šéfa protikorupční jednotky NAKA Krajmera na místě činu nebo samotné napojení tohoto vysokého velitele i Gašpara na podnikatelské podsvětí Slovenska. Vše tak trochu působí jako zametání stop. 

    A protože Kuciakova smrt rozkrývá právě mechanismus vazeb toho, kdo je „náš člověk“ a jak pracuje pro společnou věc zájmů politiků i lobby v pozadí vládnoucího Směru, nelze od policie očekávat žádný skutečný zájem na odhalení pozadí brutálního zločinu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:00 sobota 14. července 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      25
    • Super
      15
    • Tvl
      12
    • Cože
      11
    • Haha
      8
    • Sladký
      8