„Ricinový agent“ poslal Čechům květinu: Byla to tu pro mě čest! A dočkal se díků

Andrej Končakov měl být mužem, který do Česka přivezl jed ricin, aby s ním ohrozil protiruské pražské politiky v čele s primátorem Hřibem. Ačkoliv byla podle premiéra Babiše informace smyšlená, vztahy s Ruskem rozvířila a vyústila až ve vyhoštění dvou diplomatů. A Končakov, který zde působil jako šéf Ruského střediska vědy a kultury, je jedním z nich. Na Facebooku sdílel vyjádření, v němž se s Českem loučí a vzpomíná na uplynulých sedm let. A řada Čechů se mu za zdejší politiky omlouvá.

Podle Babiše byla kauza ricin dopadem vnitřního boje mezi pracovníky zastupitelského úřadu Ruské federace v Praze. Jeden z nich měl BIS cíleně zaslat falešnou informaci o plánovaném útoku na české politiky.

„Způsobil tak kromě zbytečného vytížení našich bezpečnostních složek další komplikaci v česko-ruských vztazích a poškození dobrého jména Ruské federace v České republice,“ prohlásil Babiš poté, co byl Končakov společně se svým zástupcem v důsledku kauzy vyhoštěn.

Šéf Ruského střediska vědy a kultury se s Čechy loučil opravdu dojemně.

„Chtěl bych upřímně poděkovat všem, s kým jsem měl tu čest seznámit se a pracovat během své služební cesty do České republiky. Za sedm let plodné práce se mně a mým kolegům v Ruském středisku vědy a kultury v Praze podařilo udělat mnohé pro upevňování rusko-českých kulturních styků,“ vzkazuje Končakov českému národu s fotografií květin nad Prahou.

Andrej Končakov byl šéfem Ruského střediska vědy a kultury.

„Dnes ani nemohu uvést přesný počet akcí a setkání, jež se konaly jak v samotném RSVK, tak i mimo něj. S určitostí mohu říci jedno: Česko je země s velkým srdcem, žijí zde vynikající lidé, kteří milují svoji zemi, váží si její historie a dělají mnohé pro to, aby vzkvétala,“ dodal diplomat, že na Česko bude vzpomínat v nejlepším.

„Národy našich zemí mají mnoho společného: v prvé řadě je to oboustranný zájem a úcta jeden k druhému. Děkuji všem, kdo mě podporovali v těchto nelehkých dnech,“ prohlásil na závěr Končakov, který měl kvůli výhrůžkám poslední dny v Česku okořeněny nepříjemnou pachutí. Dokonce ho musela hlídat policie.

Takto se ruský diplomat loučil s Českem v neděli večer. A už v pondělí na Facebooku zveřejnil informaci, že odlétá do Moskvy. Tam ho celá řada Čechů vyprovodila třeba omluvnými zprávami za chování českých politiků jak v češtině, tak i ruštině.

„Také děkujeme. Je mi líto, že jste tu komedii takhle odnesl. Snad se zase někdy vrátíte,“ vzkázala Končakovovi pod příspěvkem Dagmar.

„Moc mě to mrzí, omlouvám se za naše politiky. Mějte se a někdy zase v ČR. Vždy přátelé,“ přidal se s vlaječkami obou zemí a srdíčkem Miroslav.

Vyhoštěný ruský diplomat Andrej Končakov

„Vše už tu bylo řečeno, ale i já se stydím za tu naši sebranku ve vládě a moc se omlouvám. Spolu s dalšími slušnými lidmi. Mějte se hezky a snad zase někdy příště,“ vzkázala Češka Hana.

Otázkou nyní je, jak bude na krok české vlády reagovat Rusko. To už slíbilo odvetu.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 úterý 6. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 97
  • 35
  • 27
  • 26
  • 23
  • 22