Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Gere se na lodi s migranty navezl do Italů: Vezmi si je do Hollywoodu, vzkázal mu Salvini

    Herec Richard Gere přijel na loď s uprchlíky u italského ostrova Lampedusa horovat za jejich osud. Italský vicepremiér Matteo Salvini vzkázal, že se o ně může postarat sám... | foto: Koláž Expres.cz

    Herec Richard Gere (69) je známý svou útlocitnou povahou a humanistickými postoji, které ještě umocnil sňatek se španělskou novinářkou a aktivistkou Alejandrou Silva. Hvězda filmu Pretty Woman proto vyrazila do Středozemního moře, ne však na luxusní jachtu, ale na loď s migranty. Odtud pak do Itálie vzkázal, aby přestala tyto lidi „démonizovat“. Reakce italského vicepremiéra a ministra vnitra Mattea Salviniho na sebe nenechala dlouho čekat.

    „Uprchlíci jsou výjimeční lidé, jsou neuvěřitelně silní, prožili si peklo. Ženy byly znásilněny i několikrát, muži mučeni, a přesto jdou dál,“ prohlásil na palubě španělské lodi se 160 uprchlíky hollywoodský herec.

    Spor mezi Richardem Gerem a italským ministrem vnitra a lídrem Ligy severu Matteem Salvinim vyvolala španělská humanitární loď se 160 migranty na palubě. Plavidlo u italského ostrova Lampedusa přes týden čekalo na povolení zakotvit. Při té příležitosti loď navštívil právě Gere, který vyzval italskou vládu, aby přestala „démonizovat lidi“ a místo toho pomohla migrantům.

    „Máme také problémy s uprchlíky, kteří přicházejí z Hondurasu, Salvadoru, Nikaraguy, Mexika. Víme, čím si tady procházíte vy,“ uvedl Gere a obvinil politiky v Itálii i ve Spojených státech z démonizování migrantů. 

    Salvini si ale kritiku nenechal líbit. S plavidly s migranty, co míří k italským břehům a žehrají na to, že se místním úřadům zželí lidí na palubě a pozvou je do Itálie, už nemá příliš slitování a volá po změně přístupu.

    „Moc děkujeme štědrému milionáři za jeho starosti a vzkazujeme mu, ať si je odveze s sebou do Hollywoodu. Ať je vezme svým soukromým tryskáčem, nebo luxusní jachtou a ubytuje je ve svých vilách. Děkujeme, Richarde,“ nechal se slyšet italský ministr vnitra, který zřejmě filmu Pretty Woman příliš nefandí a fakt, že slavný herec oroduje u italských břehů ho „netankuje“.

    „Itálie není uprchlický tábor Evropy, ať migranti jdou do Španělska, nebo Norska,“ dodal rázně Salvini, který je svou protiimigrační politikou v Evropské unii velmi dobře znám. Italská vláda před nedávnem schválila jeho dva návrhy zákonů o migraci a bezpečí.

    Kapitáni humanitárních lodí, kteří bez povolení vplují do italských vod s migranty na palubě, dostanou pokutu ve výši až 26 milionů korun. 

    Gere by příště mohl namísto do Itálie odcestovat třeba do Eritrey nebo Senegalu, kde by místním vysvětlil, že sebrat se a houfně se přesídlit do Evropy (nebo kamkoli jinam) není dobrý nápad, své zemi tak rozhodně nepomůžou.

    Zatím to ale vypadá, že se nikomu ze slavných a mocných přímo do Afriky za její lepší budoucnost orodovat nechce...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:56 středa 11. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      228
    • Haha
      20
    • Trapas
      18
    • Sladký
      16
    • Tvl
      15
    • Cože
      14
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...