Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz
    Premium

    První rozhovor miliardáře Chlada s bulvárem

    Richard Chlad a jeho závoďák | foto: Pavel Dvořák, Tilen Vajt

    Celý článek jen pro členy

    Chcete číst prémiové texty bez omezení?

    Předplatit se slevou až 45 %
    Jeho život by vydal na knihu. Miliardář Richard Chlad (58) proslul jako král herního průmyslu, zbohatl v devadesátkách, sbíral úspěchy jako automobilový závodník, je jedním ze dvou českých majitelů slavného supersportu Bugatti Veyron, zkoušel rozjet kariéru v hudebním průmyslu a také si založil hudební studio, jímž prošla celá řada slavných zpěváků a zrodila se v něm i hudba k nejednomu českému filmu. Serveru Expres.cz teď Chlad jako prvnímu společenskému webu poskytl rozsáhlý rozhovor, ve kterém vzpomíná na kapelu s Michalem Davidem, spory na závodních okruzích s Antonínem Charouzem nebo třeba na přátelství s kontroverzním podnikatelem Radovanem Krejčířem, jehož v Jihoafrické republice zachraňoval před chudobou. A také popsal, jak podniká dnes, když se hernímu průmyslu vlivem vnějšího tlaku nedaří.

    Pane Chlade, vy jste známý jako král herního průmyslu z devadesátek. Jak takový král žije dnes, když doba hazardu vůbec nepřeje?

    Hazardní aktivity se stále snažíme jako skupina nějak oživovat. O provoz se místo mě stará převážně syn Richard (28) a zatím ho to baví. Já už jsem za ta léta neustálých restrikcí a omezování ze strany obcí a státu poměrně vyhořelý. Kdyby se tomu nevěnoval on, tak nevím... Z mého pohledu je to taková resuscitace mrtvoly, ze které mají dnes paradoxně absolutně největší příjmy obce se státem.

    Kvůli loterijnímu zákonu. Vy jste se s ním snažil bojovat, nakonec jste musel propouštět tisíce zaměstnanců a rušit provozovny...

    Ten zákon dopadl přesně podle toho, kým a jak byl tvořen. Předchozí Ministerstvo financí a de facto i současné vlády najaly do loterijní sekce převážně zapřisáhlé nepřátele hazardu, kteří s profesními svazy přerušili veškerou komunikaci. To všechno pak korunoval nějaký Matěj Hollan, který sám sebe pasoval do role jakéhosi odborníka a konzultanta na loterie a na Ministerstvu financí se bez jakéhokoliv pověření téměř zabydlel. Ten samý Hollan, co pak proslul různými excesy zejména jako brněnský zastupitel a byl potupně zbaven veřejných funkcí.

    Podle vás je tedy problém v tom, že o osudu herního průmyslu rozhodovali nekompetentní lidé?

    Ano, já to přirovnávám k situaci, kdy by vyhlášku o dopravě na místních komunikacích navrhovali zelení aktivisté, kteří jezdí na kole nebo chodí pěšky. Ze dne na den by nám blahosklonně umožnili jízdu v autech místo na čtyřech kolech po střeše, v protisměru, na zpátečku a s volantem na pravé straně. Byla by to stejná katastrofa.

    Co se například změnilo k horšímu?

    Není to jen o daních, ale třeba i o zbytečné a šílené administrativě. Před pětadvaceti lety bylo povolení k automatu na jeden papír, v roce 2000 na deset a dnes potřebujete na jednu herní jednotku celý fascikl. A k tomu minimálně pět ověřených podpisů či dokumentů.

    Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

    Měsíční

    89
    Předplatit
    Můžete kdykoliv zrušit
    + 2 měsíce zdarma na Canal+
    Premier League WTA

    Roční

    490
    890 Kč
    Předplatit
    Ušetříte 400 Kč
    Následně 890 Kč/rok
    + 2 měsíce zdarma na Canal+
    Premier League WTA

    Dvouleté

    990
    1 690 Kč
    Předplatit
    Ušetříte 700 Kč
    Následně 1690 Kč/2 roky
    + 2 měsíce zdarma na Canal+
    Premier League WTA

    Připojte se ještě dnes a získejte:

    • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
    • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
    • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
    Více o iDNES Premium
    Máte už předplatné? Přihlásit se
    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:29 středa 21. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      57
    • Super
      30
    • Tvl
      19
    • Haha
      17
    • Sladký
      14
    • Cože
      11
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...