Hospodský rebelant ze Šeberáku trpí i v dalším byznysu: Už 15 let za miliony zdobí Staromák

Nejznámějšího rebelanta proti vládním nařízením si odvezla policie. Majitel restaurace Šeberák Jakub Olbert ve středu znovu otevřel po vládou povoleném čase a to samé měl v plánu i ve čtvrtek, skončil ale na výslechu, protože ignoroval výzvy mužů zákona. V protestech chce pokračovat i nadále, dokud ho policisté nezavřou, protože je přesvědčen, že jednání vlády je protizákonné a pro restauratéry po finanční stránce likvidační. Olberta zná celá republika až nyní, přitom už patnáct let jezdí do Prahy jeho dílo obdivovat nejen Češi ze všech koutů země, ale dokonce i turisté z celého světa.

Jakub Olbert totiž neprovozuje pouze restauraci Šeberák, je také zakladatelem a majitelem společnost SOS Dekorace. A ta se každý rok stará o výzdobu vánočních trhů v Praze i samotného vánočního stromu na Staroměstském náměstí.

Sám Olbert platí za hlavního dekoratéra. Ke zdobení stromu i celých trhů, kde se každý rok až na ten letošní točí velké peníze, se s firmou dostal v roce 2005.

„Pomohly nám dvě věci. Zaprvé neštěstí spadlého stromu v roce 2003, kdy na jeho následky bohužel ochrnul anglický turista,“ vzpomínal před dvěma lety Olbert v rozhovoru pro Blesk.cz na nešťastnou událost, která otevřela dveře novým společnostem.

Zadruhé se jeho firma seznámila se společností Taiko, která trhy pořádá. Plácl si s jejím majitelem a bylo hotovo.

„Od prvního roku spolupráce jsme se shodli na tom, že budeme dělat vánoční trhy jinak, než bylo doposud zvyklé,“ vysvětlil Olbert, podle něhož mají každé Vánoce svůj příběh a podle toho se mění i tematika trhů.

Loňské vánoční trhy a výzdoba z dílny Jakuba Olberta

Že je Jakub Olbert ve vánočních výzdobách zběhlý, to ostatně dokazuje i jeho restaurace Šeberák. Ta se každý rok pyšní honosnou výzdobou v podobě nejrůznějších svítících postav, které jsou vidět až z pražského Chodova.

Letos vánoční trhy kvůli pandemii koronaviru padly, Olbertovi tak zbyl jen strom. Pravděpodobně přišel o miliony, možná i desítky milionů korun. Například za rok 2017 jeho společnost vykazovala tržby přes 82 milionů.

Zřejmě proto v něm vygradovala frustrace i z uzavírání restaurací a stal se tahounem restauratérského odboje.

A v neposlední řadě jde samozřejmě o skvělou reklamu, o restauraci Šeberák je nyní na sociálních sítích nebývalý zájem.

Majitel restaurace Šeberák Jakub Olbert

„Policistům jsem odpověděl, že jsou vládní nařízení protizákonná a hlavně protiústavní. Proto nesouhlasím se zavřením. To je vše, co jsme tam s mým právním zástupcem řekli,“ řekl redakci iDNES.cz po včerejším zadržení Jakub Olbert.

„S protestem budeme pokračovat i následující dny, pokud to policisté nepřehodnotí a nezavřou mě na delší dobu,“ dodal Olbert.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:44 neděle 11. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 86
  • 28
  • 22
  • 21
  • 18
  • 13