Na Vlachovce už se s Josefem Zímou nesejdeme: Z legendy je torzo, budou tam luxusní byty

Fanoušci dechovky a legendární restaurace Na Vlachovce, které se lidově říkalo Vlachovka, pláčou. Jejich oblíbený podnik na pomezí Libně a Kobylis jde k zemi a jeho slávu aktuálně připomíná jen torzo obvodové zdi, do které se bagry brzy také zakousnou. V slzách je i Josef Zíma (88), jenž tam léta zpíval davům fanoušků, kteří se za dechovkou sjížděli z celé republiky. Na místě restaurace vyrostou luxusní byty.

„Legendární Vlachovka mizí v nenávratnu pod zuby bagru právě teď. I když to už není úplně rajon Holešoviček, je to přece jen kus našeho blízkého okolí s významnou historií,“ komentovali bourací práce v restauraci Na Vlachovce členové facebookové skupiny Holešovičky pro lidi.

Nejen obyvatelé dotčených městských částí nad ztrátou kulturní památky truchlí. 

I když se v porevoluční době její slávu už nepodařilo obnovit a v roce 2015 už tam byla jen omšelá restaurace s pár štamgasty, přece jen k Libni a Kobylisům dlouhá léta patřila. Svého času se lidé prali o místa v autobusu, aby tam mohli protančit střevíce u dechovky a libých písní Josefa Zímy a jeho hostů, případně přenocovat v hotelu postaveném z pivních sudů.

„Už jsem o tom taky slyšel, že se má Vlachovka bourat. A to víte, že je mi to líto... Vždyť jsem tam prožil krásných čtyřiadvacet let,“ řekl loni deníku Aha! zpěvák, jehož Vlachovka jednou provždy proslavila jako dechovkáře Pepíčka.

„Už jednou se ji pokoušeli obnovovat, ale jak se říká, nevstoupíš dvakrát do stejné řeky. Co se dá dělat, dneska už je holt jiná doba!“ posteskl si zpěvák, když se dozvěděl, že jeho legendární podnik čeká demolice.

Libeňská restaurace Vlachovka byla svého času hodně slavná. Býval tam i hotel v sudech.

„Bývalou restauraci Na Vlachovce jsme získali od původních majitelů, rodiny Chvojů, kteří již v novodobé éře nebyli schopni oblíbený provoz udržet,“ uvedla developerská společnost na svých webových stránkách. 

„Dům projde demolicí a nahradí jej novostavba bytového domu doplněná zahradním viladomem. Oba objekty nabídnou celkem 33 jednotek s výhledy na panorama Prahy,“ slíbil developer.

Předpokládaný termín realizace je v letech 2022 až 2024.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:00 čtvrtek 24. června 2021. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 11
  • 10
  • 9
  • 9
  • 9