Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Karanténa na Mácháči? Koktejly, společná koupání, skupiny po deseti a roušky nikde

    Rozestupy se nedodržují. | foto: Expres.cz

    Důsledkem předčasného letního počasí a faktu, že plno lidí považuje nošení roušek v přírodě a parcích za nesmysl a některým nařízením vlády nerozumí či nechtějí rozumět, se pomalu uvolňují koronavirové mravy. Nebylo proto žádným překvapením, že víkend na Mácháči připomínal letní festival. A policie? Ta už také není tak důrazná. Více v naší reportáži.

    Vláda omezila kvůli koronaviru vycházení, ale po pár týdnech už je pro mnoho lidí těžké zůstat doma. Příjemné počasí a vidina víkendu stráveného na čerstvém vzduchu u vody vylákaly v sobotu a neděli k Máchovu jezeru stovky lidí.

    Zatímco v tamním vyhlášeném kempu Bílý kámen bylo prázdno, v nedalekém Klůčku jsme narazili na několik rodin s dětmi, jež měly namířeno k vodě. Kolem projížděli cyklisté, kteří si jeden druhému funěli v zácpách na záda, u můstku vedoucímu k pláži jsme zase potkali partu spokojených rybářů. 

    Většina měla roušky na půl žerdi.

    Očekávali jsme, že kvůli vládnímu opatření, aby se lidé neshromažďovali, bude hlavní pláž zavřená a stejně tak tomu bude i u okolních stánků.

    Chyba lávky.

    Stánkaři využili příležitosti a prodávali pivo i míchané drinky přímo na pláži. S alkoholem v krvi se pak uvolňovala i nálada a docházelo k porušování vládních nařízení. 

    Při pohledu na slušně zaplněnou pláž by jistě nikoho nenapadlo, že stále platí nouzový stav. Atmosféra připomínala klasický letní den.

    Pláž byla plná, někteří otužilci se i koupali ve vodě.

    Děti stavěly hrady z písku, rodiče se opalovali. Nikdo nedodržoval povinné dvoumetrové rozestupy, lidé chodili ve skupinkách i po deseti a více lidech, roušku na svých ústech měl zhruba každý desátý člověk.

    Většině koukala pokrývka úst pouze z kapsy. Nejspíše ji měli všichni připravenou jen pro případ, že se na místě ukáže policejní hlídka. To se ale nestalo. Policisté totiž kontrolovali zejména dění v centru města Doksy a pláž se tak proměnila v „ráj hříšníků“.

    Na pláži se pohybovaly převážně partičky mladých lidí a rodiny s dětmi. Starší ročníky, u nichž je průběh nemoci nejhorší, tam ale byly k vidění také. 

    Rozestupy se nedodržují.

    Kdo nestál frontu na pivo či koktejl, válel se s kamarády na písku a užíval si sluníčka. Někteří otužilci se rozhodli otestovat ledovou vodu. 

    Takto si Češi užívají nouzový stav na Mácháči.

    Milovníci sluníčka si na pláži dělali jedno selfie za druhým a fotografie pak nejspíše hrdě posílali svým kamarádům, aby se pochlubili, že jsou u vody.

    Takto si Češi užívají nouzový stav na Mácháči.

    Češi bez roušek? Nevědí proč!

    Ještě před měsícem roušky šilo téměř celé Česko a obyvatelé je disciplinovaně nosili. Teď ale lidé stále častěji porušují vládní nařízení a chodí ven s odkrytými ústy.

    Před týdnem jsme vás například informovali o tom, jak obyvatelé hlavního města vzali útokem pražskou náplavku.

    To se ale vůbec nelíbí šéfovi Ústředního krizového štábu Janu Hamáčkovi.

    „Mám informace, že vůle nosit roušky trochu polevuje. Možná to souvisí s optimistickými scénáři a vyjádřeními z minulého týdne,“ řekl pro iDNES.cz Hamáček.

    „Od začátku jsem razil spíše toleranci ze strany policistů, ale byl jsem bombardován novináři dotazy, jak to tedy vlastně s nošením roušek je, a obávám se, že kdybych řekl, že toto (nenošení roušek mimo obec či při individuálních sportech) budeme tiše tolerovat, vysloužím si kritiku. Toto (zmírnění pravidel) tedy byla reakce na žádost o přesnější pravidla. Bohužel, nikdy nejde předpis napsat úplně na sto procent,“ doplnil Hamáček.

    Zásadním problémem, proč lidé nerespektují předpisy, je, že jim většinou nerozumí, případně jim přijdou nesmyslné. Navíc ze zkušenosti vědí, že za jejich porušení nepřijde pokuta, a tak na ně klidně kašlou.

    Snížená aktivita policistů na veřejných místech či mírné sankce (většinou se to řeší pouze domluvou) je jen utvrzují v přesvědčení, že o nic nejde.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:56 úterý 18. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      50
    • Super
      41
    • Haha
      30
    • Tvl
      30
    • Sladký
      26
    • Cože
      20