Rektor Zima po prodělaném covidu: Nikdy jsem ho nepodceňoval! Ale to není úplně pravda

Rektor Univerzity Karlovy profesor Tomáš Zima (54) má za sebou léčbu těžkého průběhu koronaviru, o němž dříve tvrdil, že to je jen mediální virus. Musel prodělat operaci plic a byl na mimotělní ventilaci. V rozhovoru pro deník Právo po svém propuštění z nemocnice pak uvedl, že se bude ještě dlouho potýkat s následky, a odmítl, že by pandemii jakkoli podceňoval. Jeho sedm měsíců staré výroky ale mluví jinak.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a bývalý prezident Václav Klaus (79) jsou dva nejslavnější koronaviroví výtečníci, kteří tak dlouho odmítali covid-19, až je oba kousl do zadku. Václav Klaus má zatím štěstí, podle jeho syna se u něj jedná jen o lehký průběh, ale život Tomáše Zimy opravdu visel na vlásku.

Poté, co byl propuštěn z nemocnice, dal minulý týden rozhovor deníku Právo, kde samozřejmě došlo i na konfrontaci ohledně jeho dřívějších výroků, které zaznívaly nejostřeji na jaře a v létě minulého roku, kdy Zima patřil mezi nejhlasitější kritiky opatření a omezování.

„Já jsem toto onemocnění za chřipečku nikdy nepovažoval a nepodceňoval. Různí lidé mi podsouvají, že jsem popírač roušek a covidu, ale tak to není! Říkal jsem, že z něj nesmíme mít strach, ale musíme mít respekt. Vždy jsem zmiňoval nutnost tří R,“ řekl v rozhovoru pro Právo Zima.

Před sedmi měsíci ale poskytl rozhovor pro server iDNES.cz, kde pandemii nazval „mediálním virem“. Také říkal něco jiného, co se týče tří R, tedy roušek, rukou a rozestupů.

„Roušky ve školách jsou nesmysl,“ řekl tehdy. „Třeba tvrzení, že roušky budou až do března? To je přece nesmysl. Jak máme vědět, co bude v březnu? Řada odborníků třeba plicního lékařství se navíc k rouškám vyjadřuje velmi negativně, jsou také často zdrojem infekce. Roušky by měly být povinné v kritických infrastrukturách, kterými určitě nejsou školy. Jestli si někdo během dne má sedmkrát nasadit roušku, je to hloupost,“ tvrdil rektor UK.

Na otázku, zda není rouška to nejmenší zlo, odpověděl tehdy pro iDNES.cz takto: „Je to řešení k ničemu, ten virus to nezabije. Rouška plošně nepomáhá.“

Zima v rozhovoru pro Právo z minulého týdne pokračuje ohledně očkování.

„Podporoval jsem a podporuji očkování a nutnost očkovat zdravotníky, hasiče, policii a učitele atd., ale vždy jsem též zmiňoval od počátku epidemie, že virus nezmizí, že to je naivní představa. Já jsem apeloval a stále apeluji na to, aby se očkovalo, aby se dodržovala hygienická pravidla, která mohou v boji s koronavirem pomoci, ale na druhou stranu říkám, aby se nedělaly zbytečné věci, které lidem nepomohou a jen je omezí,“ říká nyní Zima.

V rozhovoru pro iDNES.cz ale uvedl, že plošné očkování na covid-19 je hon farmaceutických firem a lidí, kteří z toho budou mít benefity.

„Víte, jaký to bude krásný byznys? A bude to k čemu? Plošné očkování na covid-19 je při současném stavu nesmysl. Očkováni by měli být lidé v kritických infrastrukturách, senioři, rizikové osoby. Proč by mladý, zdravý jedinec měl být očkován, když tam to onemocnění v absolutní většině probíhá naprosto neškodně?“ ptal se v srpnu minulého roku Zima.

Rektor Zima má ohledně byznysu na jednu stranu pravdu a nikdo samozřejmě nepochybuje o tom, že covidová pandemie je zlatý důl pro farmaceutické firmy, na druhou to vypadá ale tak, že jedině právě plošné očkování je pro nás jedinou cestou, jak se vrátit zpět do našeho normálního života. Minimálně se státy připravují na to, že bez něj nepůjde už tak jednoduše cestovat jako nyní.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:37 úterý 29. června 2021. Anketa je uzavřena.

  • 41
  • 22
  • 22
  • 5
  • 2
  • 2