Češi se necítí být rasisty, reklamy s černochy a Asiaty ale nemohou vydýchat

Když na to přijde, humor v reklamě Češi milují, ba co víc, dokonce ho vyžadují. Ve chvíli, kdy se objeví lidé jiné barvy pleti, už tak odvázaní nejsou. Příkladem za všechny budiž leták Lidlu s modelem ze Senegalu nebo vánoční spot Vodafonu s rodinou Budimanových. Pro méně tolerantní jedince máme špatnou zprávu. Multikulturní komerčních kampaní bude dál přibývat.

„Před pár dny jsme spustili naše vánoční reklamy. V hlavním příběhu vystupuje maminka se svými dvěma syny. Maminka je Češka. Tatínek, který pocházel z Indonésie a který je miloval stejně jako oni jeho, před několika lety zemřel. Bohužel, i v době, která nás všechny zkouší a je pro každého náročná, se na sociálních sítích objevily nenávistné a sprosté reakce, které musíme jednoznačně odmítnout,“ reagoval generální ředitel společnosti Vodafone Petr Dvořák na nenávistné poznámky některých diváků.

„Važme si respektu a lásky mezi lidmi a bojujme proti zlu a nenávisti. Budeme rádi, když nás v tom podpoříte. Nic cennějšího než jeden druhého nemáme,“ doplnil na adresu nejapných poznámek a komentářů těch, jimž se nelíbil vánoční reklamní spot Vodafonu s rodinou Budimanových. Trnem v oku byli dva malí chlapci, kteří jsou napůl Češi a napůl Indonésané.

Nenávistné komentáře na sociálních sítích nejsou na českém internetu výjimkou. Před pár lety se s nimi bojoval obchodní řetězec Lidl, který do letáku umístil modela tmavé pleti.

Při pohledu na zaplněné obchodní domy IKEA, pokud zrovna není lockdown, je s podivem, že Češi švédskému gigantu tak fandí. Vždyť z jeho katalogů zboží v posledních letech skoro vymizeli plavovlasí blonďáci, zato přibylo lidí původem z Asie nebo Afriky. Takový šlendrián! „Pravého“ Seveřana aby pohledal.

Rudě musí vidět i ti, kdo mají zapnutou televizi a zrovna běží spot společností Zalando nebo Answear, které ve svých spotech hojně využívají modely s odlišnou barvou pleti a náboženským vyznáním.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:24 sobota 8. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 86
  • 22
  • 14
  • 12
  • 12
  • 6