Zapomenutá smrt: Heydrichova syna přejeli, matku zajímala jen pomsta

Atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha je nepochybně nejvíce hrdinským činem naší historie. Není se proto čemu divit, že zastínil smrt ještě jednoho Heydricha, o niž se také přičinil Čech. Jen rok po atentátu srazil řidič nákladního vozu protektorova teprve devítiletého syna Klause, který na místě těžkým zraněním podlehl. Ačkoliv se jeho matka, fanatická nacistka, snažila zasadit o popravu řidiče, gestapo ho nakonec propustilo jako nevinného.

Když v červnu 1942 podlehl zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich zraněním po atentátu provedeném českými parašutisty, jeho ženu smrt hluboce zasáhla. Byla fanatickou nacistkou a vzhlížela k němu s obdivem. O více než rok později si pro ni osud přichystal další ránu.

24. října 1943 zemřel v milovaných Panenských Břežanech i její teprve devítiletý syn Klaus. Ten se s mladším bratrem jako vždy proháněl na kolech po areálu rodinného zámku, pak ale vyjel ze zahrady na silnici, kde ho v zatáčce srazilo nákladní auto.

Klaus neměl šanci přežít. Vůz ho prý nejen srazil, ale zároveň i přejel. „Vykřikla jsem jen, že to je Heydrichův kluk. Ale už bylo pozdě. Vyskočila jsem z auta a utíkala k malému. Kluk to měl všechno na krku roztrhané, všude samá krev,“ cituje server SvětVědy.cz slova očité svědkyně Boženy Hauserové.

Klaus Heydrich náraz přežil, nakonec však četným zraněním podlehl ještě na místě nehody. Není od věci zmínit, že se o jeho záchranu pokoušel židovský lékař, který spolu s dalšími vězni sloužil v areálu zámku Heydrichových.

Zarážející je, jak se ve chvíli tragédie zachovala matka Lina Heydrichová, kterou například její zaměstnanci na břežanském zámku popisovali jako fanatickou nacistku, která všechny nutila ve svojí přítomnosti hajlovat. „Přilítla a vůbec se neptala, co se stalo s klukem. Řvala, kde je řidič,“ popsala pamětnice Věra Ličková.

Lina Heydrichová byla fanatickou nacistkou. Na snímku hajluje na kempu SS.

Heydrichová podle svědků nebrečela, místo toho zuřila vzteky. Všechny, kteří v nákladním voze jeli, chtěla nechat postřílet. Gestapo proto všechny nahnalo do areálu zámku a tam je mělo dlouhé hodiny vyslýchat.

Poprali se na fotbale, pak přejeli Heydricha

Oním osazenstvem nákladního vozu byl fotbalový tým FK Čechie Panenské Břežany. Jeho hráči se právě vraceli ze zápasu v Úžici, který ovšem nedohráli, protože se se svými soupeři poprali. Za volantem seděl devětadvacetiletý autodopravce Karel Kašpar.

Malý Klaus Heydrich s otcem.

Když Kašpar Klause Heydricha srazil, stejně jako několik dalších zpanikařil a rozhodl se ze strachu před pomstou utéct do lesa. Právě proto se Lina Heydrichová tak urputně sháněla po řidiči. Gestapu ale Karel Kašpar neunikl, zanedlouho ho dopadla policie a uvalila na něj vazbu.

Ačkoliv pod koly jeho vozu zemřel syn někdejšího vysoce postaveného nacisty, jehož manželka teď začala usilovně volat po nejtvrdším možném postihu, po osmi týdnech za mřížemi čekal Kašpara osvobozující verdikt. Jel prý přiměřenou rychlostí, nehodu svou neopatrností zavinil Klaus Heydrich, a tak Kašpar odešel s pouhou pořádkovou pokutou.

Je otázkou, co přesně za shovívavostí jindy krutého gestapa stojí. Lině Heydrichové se každopádně ani v nejmenším nelíbila a dost ostře proti rozhodnutí protestovala. Heinrich Himmler ji však označil za politizující vdovu, stejně tak odmítl Kašpara nespravedlivě potrestat i Karl Hermann Frank.

Za zmínku nicméně stojí, že se Karel Kašpar zřejmě dlouhého života ani přes osvobozující verdikt nedočkal. Podle informací měl v květnu 1945 zmizet u Plzně, kam vyjel s nákladním automobilem červeného kříže.

Zajímavý je i osud ostatků Klause Heydricha. Hrob pro ně nejprve vyhloubili židovství vězni zaměstnaní v areálu zámku, jenže fanatická Lina odmítla, aby byl její syn pochován v hrobě, kterého se dotkla židovská ruka. Následně proto nechala druhý hrob vykopat strážné z SS, navíc podle germánského rituálu.

Otázkou pak je, kde nakonec Klausovo tělo skončilo. Po válce totiž vyšlo najevo, že v hrobu v Panenských Břežanech není. Jednou z nejžhavějších verzí je, že ho Lina vykopala a odvezla do Německa, kde po válce žila.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:00 pondělí 22. října 2018. Anketa je uzavřena.

  • 13
  • 11
  • 10
  • 8
  • 7
  • 6