Uživí se sama! „Žlutý miliardář“ Jančura se cuká vyplatit exmanželce 5 milionů

Když se v létě 2012 majitel RegioJetu a Student Agency Radim Jančura (46) oženil s právničkou Markétou (40), vypadalo to na lásku. Po čtyřech letech se však bezdětný vztah rozpadl, na počátku roku 2017 byl rozveden a nyní hoří nelítostná bitva o Jančurovy miliony. Mazaná právnička se totiž domáhá vyššího výživného, než se jí exmanžel zavázal v předmanželské smlouvě.

Již rok trvá bitva o miliony, které mají zajistit advokátku Markétu Jančurovou. Ta se po čtyřech letech s pohádkově bohatým podnikatelem Radimem Jančurou cítí poškozená. Už proto, že se po svatbě vzdala kariéry advokátky v nadnárodní právnické firmě a začala pracovat pouze pro manžela za částku 160 tisíc korun měsíčně.

Přitom soužití dvojice bylo přinejmenším podivné. Každý z manželů žil někde jinde a nepodařilo se jim ani zplodit potomka, což se na vztahu negativně podepsalo. Markétě Jančurové se nelíbí, že musela po rozchodu profesně znovu začínat jinde, když dříve právnicky zaštiťovala pouze manželovy „žluté“ aktivity.

„Podepsali jsme předmanželskou smlouvu. Podle ní Markétě náleželo něco mezi 1,5 až 2 miliony korun. Akceptoval jsem dva a půl milionu a pak ještě zaokrouhlil částku na tři miliony,“ cituje úspěšného podnikatele Blesk.cz.

S poněkud jinými požadavky přichází právník exmanželky, která by si představovala „odškodné“ o dva miliony vyšší a je to pro ni „nepodkročitelné minimum“.

„Pan Jančura se prezentuje jako miliardář, své bývalé ženě dosud od rozvodu nevyplatil ani korunu,“ říká advokát Zdeněk Joukl. Protistrana však původně požadovala dvanáct nebo sedm milionů. Milion sem, milion tam.

A jak vidí nároky své bývalé ženy sám Jančura? „Markéta je extrémně schopná právnička. Mladá, zdravá, krásná, zodpovědná a pracovitá. Institut výživného manželky patří ale lidem, kteří jsou po rozvodu v existenčním ohrožení a nemají žádné prostředky. Markéta si byla schopna po rozvodu sama výživu zajistit.“

Patová situace, kdy ani jedna ze stran nehodlá ustoupit, povede k právní bitvě, při které se bude prát špinavé prádlo na veřejnosti. Na to upozornila soudkyně Miroslava Šebelová, která vyzývala obě strany ke smíru. Nakonec však konstatovala, že to není možné, protože Jančura nároky bývalky neuznává.

Přesto se snažila, jak mohla, když obě strany od vleklé právní bitvy zrazovala. „Zvažte, zda vám stojí za to, aby se veřejně propíraly vaše intimní i majetkové záležitosti. Nebude to důstojné ani pro jednoho z vás,“ apelovala marně.

V minulosti získal publicitu jiný miliardářský rozvod, kdy exmanželka realitního magnáta Radovana Vítka Eva po něm požadovala 3,6 miliardy korun. Nakonec neuspěla, když soud svěřil syna do péče boháčovi a ona odešla s „pouhými“ padesáti miliony. Toho dosáhl Vítek tak, že dočasně přepsal veškerý majetek na svou starou matku.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:36 sobota 25. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 25
  • 10
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7