Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sebevražda Češky na řeckém Zakynthosu: Co bude s tělem? Rodina zaplatí balík, říká expert

    Dnes dorazila do Česka zpráva o úmrtí pětačtyřicetileté turistky, která si před více než týdnem pravděpodobně vzala život v hotelovém pokoji na Zakynthosu. Zaměstnanci tamního resortu ji našli oběšenou, okolo krku měla šňůru uvázanou na držáku ručníků, který se utrhl o kliku dveří koupelny. Spekulacím o sebevraždě nahrává i fakt, že členové personálu našli v pokoji nespočet prášků proti depresi. Vzhledem k tomu, že podle dostupných informací byla Češka na řeckém ostrově sama, mnoho lidí zajímá, co bude s jejím tělem a kolik rodina zaplatí za převoz těla do České republiky.

    Loni v listopadu došlo k podobnému případu v Egyptě, kdy česká turistka Pavlína na dovolené spolykala prášky, sebevraždou prý řešila osobní problémy spojené s dluhy a bouřlivým rozchodem.

    Pavlína neměla pojištění a rodina zase nedisponovala dostatkem peněz na repatriaci těla, která měla stát 115 tisíc korun. Její sestra proto založila sbírku, ale podařilo se jí vybrat pouze zlomek cílové částky, zbytek si rodina musela vypůjčit.

    Smrt české turistky v Řecku vypadá na první pohled hodně podobně. Kontaktovali jsme se Jindřicha Filipa z pohřební služby Charon, aby nám řekl, jak to bude s tělem pětačtyřicetileté Češky, která se měla údajně zabít minulé úterý.

    Můžou naskakovat poplatky

    „Jsou dva způsoby převozu: autem a letadlem. Když zvolíte přepravu autem, účtujeme si 18 korun za kilometr. Zakynthos je zhruba 2000 kilometrů daleko, to je 4000 kilometrů celkem, plus se něco najezdí navíc. Takže to máme zaokrouhleně tak 80 tisíc. Dalších 12 tisíc bude za zinkovou vložku a rakev, plus ještě další úkony. Celkově to vidím tak na 120 tisíc korun bez jakýchkoliv dalších poplatků, které si účtují Řekové,“ řekl nám Jindřich Filip, jednatel pohřební služby Charon.

    „Oni (Řekové) nám mohou naúčtovat například uložení, ve Španělsku a v Portugalsku mají povinnost každého ze zákona do tří dnů pohřbít. Když tam nejsme do tří dnů, my platíme jejich rakev a ceny jsou pak diametrálně odlišné. Co v Česku vyjde na 15 tisíc, tam vyjde na dvojnásob,“ dodává Filip.

    Pozastavil se nad tím, že Češka už je po smrti více než týden, tím pádem budou poplatky za uložení vysoké.

    „Každý den vám naskočí nové a nové poplatky za uložení. Je také možnost ji tam zpopelnit a poslat urnu, to by bylo levnější. Tohle je ale věc konzulátu,“ říká pan Filip, který se v oboru pohybuje přes dvacet let.

    S rakví na palubě letadla musí souhlasit kapitán

    Podle Filipa, jehož firma zajišťovala převozy těl ze zemí po celém světě, by pro rodinu české turistky bylo nejvýhodnější zajistit přepravu letadlem, ta je výrazně levnější.

    „Letecky to vychází mnohem levněji, po koronaviru je vše sice trochu jiné, ale když jsme nedávno dělali Turecko, vyšlo to na 60 tisíc korun. Takže oproti dopravě automobilem rodina ušetří zhruba polovinu. Funguje to tak, že letadlo musí vypravit konzulát z té dané země a musí s tím souhlasit i kapitán letadla. Existují parametry, jak musí být rakev velká a těžká. Ideální stav je, když konzulát požádá místní pohřební službu a ta to celé zprostředkuje,“ říká Jindřich Filip na závěr.

    Otázkou je, zda Češka vůbec nějakou rodinu měla. Sice není zase tak neobvyklé, aby se žena sama vydala na dovolenou k moři, každý má někdy rád klid a soukromí, ale přinejmenším je velmi podivné odcestovat na dovolenou a tam spáchat sebevraždu.

    Každý člověk tak nějak tuší, že úmrtí v zahraničí je pro (kromě samotné bolesti pro nejbližší) komplikovanou záležitostí a tělo by se vždy mělo dostat do vlasti.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:00 pátek 13. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      43
    • Trapas
      35
    • Cože
      26
    • Sladký
      25
    • Super
      23
    • Haha
      22