Takhle už ne! Řecko staví ocelový plot proti migrantům, budou na něm kamery a sirény

Ačkoliv pandemie koronaviru násilné nájezdy migrantů na řecké hranice zklidnila, stále se jich z Turecka směrem do Evropy snaží proniknout stovky. Vláda proto bouchla do stolu. Brzy by měla začít rozsáhlá výstavba masivního plotu, přes který uprchlíci nebudou mít šanci se dostat. Řešit se bude i kritická situace v Egejském moři.

Dosavadní plot chránil řecké hranice pouze na území o délce bezmála deseti kilometrů kolem řeky Evros. Nepředstavoval navíc výraznou překážku, mnozí se přes něj bez větších problémů dostali například pomocí nůžek na plech.

Tomu hodlá řecká vláda učinit přítrž. Hned čtyři stavební společnosti vybrala, aby plot na hranicích rozšířily a především zefektivnily. Z plotu se tak stane spíše neproniknutelná zeď.

Zaprvé bude rozšířen o dalších skoro dvacet šest kilometrů, takže se jeho délka téměř ztrojnásobí. Zadruhé na posílení plotu použijí stavaři čtvercové pozinkované ocelové trubky. Podle listu The Guardian by navíc trubky měly být zality do betonových základů, které zaručí, že se pod plotem nebude možné podkopat. Na výšku bude mít plot pět metrů.

Zatřetí pak vláda vsadí i na pečlivou kontrolu plotu. Hlídat ho bude propracovaný kamerový systém a poplach budou oznamovat sirény.

Migranti doteď neměli problém plot porazit.

„Kamery na hranicích jsou pro nás životně důležité. Žádáme o ně už pět let a jsme přesvědčeni, že budou velice efektivní,“ nechal se pro agenturu Associated Press slyšet Ilias Akidis, šéf policistů v řecké pohraniční oblasti.

Vláda ale hodlá kromě pevninských hraničních přechodů řešit také problém Egejského moře, který je oblíbenou cestou pašeráků lidí.

Na ostrovech v moři se chystá systematická výstavba celé řady nových uprchlických center, kam budou migranti umisťováni, aby je vláda kvůli nedostatku míst nemusela posílat dále na pevninu. 

Zařízení by měla dostat řád a odpovídající podmínky pro život, aby v nich lidé neživořili a nebujela tam kriminalita, jako tomu bylo například v nedávno shořelém táboře Moria na Lesbu.

Migranti se na hranicích Turecka s Řeckem střetávali s policií.

Vládě ovšem v cestě budou stát místní občané, kteří jsou situací už tak znepokojeni.

Napětí na řecko-tureckých hranicích panuje od chvíle, co turecký prezident Erdogan oznámil, že nebude nadále bránit migrantům před vstupem do Evropy podle smluv s Evropskou unií.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:34 neděle 7. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 365
  • 23
  • 20
  • 20
  • 16
  • 16