Vojenské cvičení Turků, přetahovaná o migranty. Napětí v Řecku jede řešit důležitý úředník EU

Provokací mezi Řeckem a Tureckem na hranicích přibývá. Čím dál častěji si mezi sebou pobřežní stráže obou zemí přehazují čluny plné migrantů, turecká armáda dokonce měla před několika dny v Egejském moři podniknout cvičení simulující vylodění na ostrovech. Do Řecka už kvůli tomu míří i vysoce postavený šéf zahraničních záležitostí Evropské unie.

O dalších pětašedesáti zachráněných migrantech z Egejského moře píší turecká média ve smyslu, že je bezcitní Řekové při pokusu doplout k evropským břehům zastavili, nasměrovali zpět a nechali napospas osudu. 

Migranti měli být na dvou vorech a turecká pobřežní stráž je prý zachránila ve vodách u okresu Foca v provincii Izmir. 

Není to zdaleka první podobná zpráva za poslední týdny. Turci vůči Řekům rozjeli masivní kampaň a vykreslují je v podstatě jako vrahy, kteří se zabíjením migrantů baví a například jejich motorovým člunům schválně ničí motory, aby je pak nechali v moři bojovat o holé přežití. Anebo se lodě rovnou snaží potápět.

Turecko navíc nadále vesele pokračuje v provokacích. Ministr vnitra už několikrát zopakoval, že se v zemi nachází dokonce až miliony uprchlíků, kteří jsou odhodláni se přes hranice s Řeckem dostat.

A nejnovější perličkou bylo vojenské cvičení turecké armády, jehož fotografie se objevily na internetu. Vojáci při něm simulovali vylodění na ostrově, jako by se snad chystali, že obsadí některý z ostrovů v Egejském moři.

Turecká armáda v Egejském moři cvičila vylodění na ostrovech.

Na řeckou stranu hranic, kde napětí vzrůstá, se má proto vydat vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční věci Josep Borrell. Setká se s několika členy řecké vlády a dohlédne také na to, jak probíhají přípravy na očekávanou další migrační vlnu, o které nikdo nepochybuje, že po opadnutí koronavirové krize přijde.

Turecká armáda v Egejském moři cvičila vylodění na ostrovech.

Řekové totiž nedávno začali posilovat ochranu hranic, prodlužují ploty, rozšiřují armádu nebo staví hlídací věže.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 čtvrtek 22. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 21
  • 17
  • 15
  • 15
  • 15