Na hranicích přituhuje: Migranti podruhé zapálili uprchlické centrum, Erdogan dál vydírá EU

Na hranicích Řecka a Turecka přituhuje. Po násilných střetech včera v táboře pro migranty, na kterých je čím dál více znát frustrace, už podruhé propukl požár. Turecký prezident Erdogan by měl dnes v Bruselu jednat se zástupci zemí EU o dalším postupu, jeho cíl je ale evidentní: soustavným vydíráním z nich vytáhnout co nejvíc peněz.

Po několika násilných střetech na hranicích Turecka a Řecka pochopili, že proti ozbrojeným složkám nemají šanci. A tak se migranti uchýlili k podlému způsobu protestu. 

V uprchlickém zařízení na ostrově Lesbos už podruhé za týden vypukl požár, prokazatelně vzniklý něčím zaviněním. 

Popelem lehl kompletně celý sklad, kde se nacházel nábytek a elektrické spotřebiče. Minulý týden zase někdo vypálil přijímací středisko. 

Migranti na ostrově Lesbos už podruhé za týden zapálili uprchlické centrum.

Migranti na ostrově Lesbos už podruhé za týden zapálili uprchlické centrum.

Na Lesbu obecně je situace mimořádně napjatá. Mohou za to zejména migranti z nechvalně proslulého uprchlického tábora Moria. Podle všeho to měli být právě oni, kdo minulý týden zdemoloval i místní kostel.

Vyhrocená situace by se měla dnes řešit na půdě Evropského parlamentu, kam na jednání s lídry zemí EU přijede turecký prezident Erdogan.

Ovšem jeho vyjádření dávají tušit, že je připraven pokračovat ve svém důmyslném plánu vydírat EU. Erdogan tvrdí, že Evropská unie nedodržuje smlouvu z roku 2016, podle které se má Turecku platit za to, že nebude pouštět migranty na kontinent.

Erdogan vykřikuje hesla typu, že se Evropa musí o migranty postarat a chovat se k nim důstojně. Aktivně vyvíjí tlak a připravuje si tak půdu pro to, aby mohl vyjednat novou a samozřejmě mnohem výhodnější dohodu.

„Zažíváme organizovaný útok Turecka a prezidenta Erdogana na Řecko. Jde o plánovaný a cílený útok, který je kontrolovaný a organizovaný státem. Evropa nesmí tomuto tlaku podlehnout,“ upozorňuje třeba rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Recep Erdogan

Doufejme, že evropští představitelé skutečně najdou dostatek odvahy se tureckému prezidentovi postavit. Nechat se jím vydírat nadále, to by byla pro obraz Evropské unie velká rána.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:50 úterý 7. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 56
  • 54
  • 52
  • 45
  • 42
  • 42