Osm českých policistů má spasit Řecko? Chce to spíš „koule“ postavit se diktátorovi

Hrstka policejních posil z jednotlivých členských států, to je zatím jediné řešení Evropské unie směrem ke krizové situaci na řecko-tureckých hranicích. Třeba z Česka v pondělí odcestuje pomáhat s bráněním řeckých hranic směšný počet osmi policistů. Mezitím si turecký prezident Recep Erdogan hraje s EU jako s hadrovou panenkou a apel na Řecko, aby s migranty jednalo s úctou, působí, jako by měl z celé situace ještě legraci. Nechtělo by to spíš sebrat odvahu, postavit se tureckému diktátorovi a nenechat se dále vydírat?

Osm českých policistů, taková posila sedne v pondělí do letadla směr Řecko. Tam bude pomáhat bránit hranice před desítkami tisíc migrantů, kteří se snaží vtrhnout do Evropy.

„V první fázi nás požádali o osm policistů. Jsou připraveni odjet a odjedou pravděpodobně v pondělí. Pokud by Řecko požádalo o další policisty, jsme připraveni vyhovět,“ uvedl pro server iRozhlas.cz ministr vnitra Jan Hamáček.

Počet strážců zákona, kteří mají s trochou nadsázky spasit Řecko, působí až legračně. I z dalších zemí Evropské unie či NATO se vydá do jámy lvové podobná personální pomoc. Jde o prakticky jedinou kooperaci EU v rámci krize na řecko-tureckých hranicích.

Povzbudivá slova o tom, že je Řecko štítem Evropy, samozřejmě nepočítáme.

Migranti se na hranicích Turecka s Řeckem střetávají s policií.

Řešení by se možná mělo hledat jinde. Například by šéfové Evropské unie a NATO mohli prásknout do stolu a přestat se pro jednou nechat vydírat tureckým prezidentem Erdoganem.

Interakce s ním zatím podle dostupných zpráv probíhala tak, že se jej bulharský premiér Borisov pokusil přemluvit k jednání s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem, čemuž se Erdogan vysmál se slovy, že nebude s Mitsotakisem ve stejné místnosti, nebo dokonce na stejné fotografii.

Při pátečním telefonátu zase vydíral německou kancléřku Merkelovou, že dokud EU nepředělá dohodu s Tureckem, nebude uprchlíkům v průchodu do Evropy bránit.

Až dosud Evropská unie právě za to Turkům platila horentní částky.

Erdogan teď navíc vypadá, že se nad panikou Řeků, kterým na dveře silou buší desetitisíce migrantů, dobře baví. Jeho výroky působí dosti provokativně. 

„Vyzýváme zejména Řecko a všechny země EU, aby s uprchlíky, kteří přicházejí na jejich území, jednaly s úctou v souladu s Všeobecnou deklarací lidských práv,“ prohlásil například Erdogan.

Turecký prezident Erdogan

Pak zase vytáhl fotografii údajně řeckých Židů prchajících před nacisty.

„Jeden z těch řeckých chlapců nebo dívek na této fotografii je možná dědeček nebo babička Mitsotakise (řeckého premiéra, pozn. red.). Nezapomeňte, že jednoho dne se mohou Řekové ocitnout v situaci, kdy budou muset hledat soucit,“ uvedl podle tureckých médií.

Osm českých policistů tureckého diktátora určitě nezastaví. Evropa zkrátka musí najít odvahu se Erdoganovi postavit.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 6. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 43
  • 29
  • 29
  • 27
  • 27
  • 25