Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vězení pro migranty, plovoucí bariéra. Bránit si hranice je přirozené, říká řecký ministr obrany

    Když v roce 2015 vrcholila migrační krize, projít do Evropy skrze Řecko nebyl pro uprchlíky žádný problém. Teď se jich na turecko-řeckých hranicích hromadí desetitisíce, střetávají se s policií, a když se některému z nich podaří proštípat se plotem, skončí v rukou policistů. Co se změnilo? K moci se dostala konzervativní Nová demokracie a ministr obrany Nikolaos Panagiotopoulos chrání hranice země tvrdou rukou.

    Když před pěti lety vrcholila migrační krize, bylo Řecko jednou z hlavních vstupních bran do Evropy. Teď se u jeho hranic hromadí desítky tisíc migrantů, chtěli se dostat na starý kontinent, ale tvrdě narazili.

    Turecko-řecká hranice je totiž ostře střežena řeckou policií a armádou, která nehodlá nikoho do svojí země vpustit. Migranti, zejména ti syrští či afghánští, proto u hranic táboří, stěžují si na nedostatek jídla, a dokonce na policisty útočí. 

    Pár z nich se sice skrze plot s ostnatým drátem dostalo, pomohli si donesenými štípačkami, jenže ti pak měli být pohotovými policisty pochytáni. Před novináři se tím pyšnil řecký ministr obrany Nikolaos Panagiotopoulos.

    „Všichni, kterým se podařilo dostat přes hranice, a takových případů bylo jen málo, byli řeckými úřady zatčeni,“ prohlásil.

    Migranti se na hranicích Turecka s Řeckem střetávají s policií.

    Podle všeho například skupina sedmnácti zadržených Afghánců vyfasovala za nelegální překročení hranic shodný trest ve výši tři a půl roku odnětí svobody.

    Co se oproti roku 2015 změnilo? K moci se v Řecku loni dostala konzervativní, středopravicová strana Nová demokracie. Ministr obrany, již citovaný Nikolaos Panagiotopoulos, je jejím člověkem. A už od vstupu do úřadu se prezentuje vlasteneckou rétorikou o potřebě co nejpřísnější kontroly hranic. 

    Nyní podle toho, přinejmenším při pohledu na neústupné vojáky střežící přechody mezi Tureckem a Řeckem, i koná.

    Nikolaos Panagiotopoulos prohlásil, že řecké úřady těch pár migrantů, kterým se podařilo překonat hranice, zadržely.

    „Normálním procesem přece je, že země střeží a brání svoje hranice,“ komentuje Panagiotopoulos, který neváhá jít veřejně i proti turecké vládě, ostré střety mezi migranty a armádou.

    Zdá se navíc, že je v boji proti silné hrozbě přílivu desítek tisíc migrantů připraven ještě přitvrdit. Panagiotopoulos má v rukávu eso v podobě plovoucí bariéry, kterou by Řecko vystavilo v Egejském moři, kudy se migranti snaží do země dostat na člunech a obejít tak plot na hranicích.

    Bariéra by měla být více než metr vysoká a pokrýt by měla bezmála tři kilometry moře. Vláda už má plán i s rozpočtem vypracovaný delší dobu, aplikovat ho chce v případě nouze, která zřejmě nastává nyní. 

    Nikolaos Panagiotopoulos se svým americkým protějškem Mikem Pompeem

    Proti plovoucí bariéře důrazně vystupují neziskové organizace v čele s Amnesty International, což Panagiotopoulose netrápí a plán si veřejně pochvaluje.

    Syrský chlapec utonul

    Právě v moři, konkrétně ve vodách kolem ostrova Lesbos, došlo ke zřejmě prvnímu úmrtí v důsledku chaosu u hranic, který vytvořilo Turecko svou aktivní podporou migrantů k průniku na řecké území.

    Migranti se na hranicích Turecka s Řeckem střetávají s policií.

    Nešťastně tam utonul teprve čtyřletý syrský chlapec, který společně s dalšími 48 lidmi cestoval na nafukovacím člunu. Ten byl podle The Guardian cestujícími úmyslně převrácen, aby tím vyvolali záchrannou operaci a donutili tak záchranáře pomoci jim na řeckou pevninu.

    Napětí mezi Tureckem a Řeckem tak ještě vzrostlo.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:57 středa 1. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      236
    • Sladký
      35
    • Trapas
      33
    • Cože
      31
    • Tvl
      31
    • Haha
      29
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...