Ostré střety tisícovek migrantů s policií: Vyvolali je prý pašeráci lidí!

Doslova ve válečnou zónu se před třemi dny proměnily některé oblasti Řecka, především okolí města Soluň. Kolem dvou tisícovek migrantů se totiž rozhodlo pochodovat na hranici se Severní Makedonií, a když se jim do cesty postavila policie, neváhali se s ní běženci střetnout. Předcházela tomu dezinformace, že se hranice migrantům otevřou. Řecký ministr pro migraci řekl, že šlo zřejmě o čin pašeráků lidí.

Poblíž města Soluň, konkrétně u tábora Diavata, probíhaly od čtvrtka do soboty hodně ostré střety. Odehrály se mezi místní policií a přibližně dvěma tisícovkami migrantů. Ti se rozhodli prostě sebrat a na vlastní pěst vyrazit na hranici se Severní Makedonií.

Jak informují zahraniční média, vedla je k tomu dezinformace, že se právě tato hranice otevře, aby měli volnou cestu do Evropy. V letech 2015–2016 právě tudy na starý kontinent prošel milion migrantů. Když se jim ale policisté postavili do cesty, neváhali proti nim použít kameny či lahve.

Odpověď ozbrojených sil ovšem byla nekompromisní. Jak informovala agentura AP, policisté neváhali použít slzný plyn a ohlušující granáty. 

Policisté se s migranty museli v některých případech prát.

Nakonec se jim situaci podařilo uklidnit, stejně jako během pátečního dne v Aténách, kde místní nádraží obsadily tři stovky uprchlíků.

Záměr pašeráků?

Jak informují řecká média, podle ministra pro migraci Dimitrise Vitsase je situace nejspíš taková, že snahu migrantů dostat se z uprchlického tábora někdo vyvolal cíleně tím, že nejen po internetu, ale dokonce i v SMS zprávách některým konkrétním běžencům rozšířil onu zmíněnou dezinformaci, že se bude hranice otevírat a k jejímu překročení nebude potřeba žádných dokladů.

Došlo k ostrým střetům.

„Bylo nám řečeno, že nás Červený kříž a další organizace dostanou ven. Myslím, že jsme byli podvedeni,“ cituje řecký server Ekathimerini Palestince, kterého policie během střetů zatkla a poslala na dvanáct měsíců za mříže.

K hranicím se chtěly vydat i matky s dětmi.

Podle Vitsase jde nepochybně o dílo pašeráků lidí, kteří právě v Řecku operují ve velkém. Například v minulém roce bylo takových obchodníků zatčeno 350. Aktuálně je v okolí Soluně, zdá se, klid.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:31 středa 7. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 26
  • 16
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13