Střílejí po nás, stěžují si migranti u řeckých hranic. O mrtvých se vedou dohady

Situace na řecko-tureckých hranicích se dosud nezklidnila, naopak napětí mezi migranty a řeckou policií a armádou eskaluje. Uprchlíci si dokonce stěžují, že po nich bezpečnostní složky střílejí. Turecko obvinilo Řeky ze zabití už dvou migrantů, ti ale takové tvrzení popírají.

Rány obuškem, slzný plyn a prý i střelba. Situace na řecko-tureckých hranicích se mění v nepřehlednou melu. Řečtí policisté i vojáci podle aktuálních informací zabránili ve vstupu do země už více než 32 tisícům migrantů, několik stovek také zatkli. Práce to ale není snadná.

V jednom z videí je například vidět, jak desítky, možná stovky migrantů utíkají před oblakem slzného plynu. Podle samotných uprchlíků ale řecké úřady neváhají do davů i střílet.

Migranti na turecko-řeckých hranicích tvrdí, že do nich řečtí policisté a vojáci střílí.

V jiném záběru muž prchající před zásahem persky říká, že řečtí vojáci střílejí migrantům do nohou a pět jich zranili.

Reportérovi BBC zase tři muži z Afghánistánu a jeden ze Senegalu popsali, že byli svědky toho, jak řecké složky střílely po dvou migrantech a mířily přitom na hlavu a krk.

Migranti se na hranicích Turecka s Řeckem střetávají s policií.

Zprávy o tom, že Řekové střílí do lidí, pak čile vysílají do světa i samotní Turci. Úřad v pohraničním městě Edirne dokonce vydal prohlášení, že po jedné takové střelbě jeden migrant zemřel v nemocnici a pět lidí bylo zraněno.

Migranti se na hranicích Turecka s Řeckem střetávají s policií.

Podobné zprávy ovšem vyvrací mluvčí řecké vlády Stelios Petsas. Podle něj nedošlo na hranicích ze strany policie či armády k žádné střelbě a žádný migrant nebyl nejen zabit, ale ani zraněn.

Vyzval také Turecko, aby nadále nevytvářelo a nešířilo falešné zprávy.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:08 pátek 3. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 160
  • 35
  • 34
  • 32
  • 29
  • 28