Mela na ostrově Lesbos: Migranti válčí s obyvateli, údajně měli poničit kostel a perou se s policií

Situace na turecko-řeckých hranicích začíná být neúnosná. Dusno je třeba i na kdysi malebném ostrově Lesbos, kde dnes stojí nechvalně proslulý uprchlický tábor Moria a migranti jej berou jako přestupní stanici do Evropy. Dochází tam i na střety s místními občany a teď se dokonce objevily fotografie místního kostela, který měla skupina migrantů zdevastovat jako pomstu za to, že je jim bráněno ve vstupu do Evropy.

Zapomeňte na malebný ostrov z řeckých pověstí, v posledních letech a zejména dnech se z Lesbu stává prakticky válečná zóna.

Migranti ze zemí Blízkého východu jej totiž berou za přestupní stanici do Evropy. Připlouvají na něj z nedaleké turecké pevniny a v uplynulých letech tam vyrostl dokonce nechvalně proslulý uprchlický tábor Moria.

Právě na Lesbos teď míří i další tisícovky migrantů, kteří vycítili šanci, když Turecko oznámilo, že nadále nebude migrantům bránit ve vstupu do Evropy.

Kromě policie se rozhodli vzít situaci do rukou i místní. Už od víkendu brání skupiny řeckých obyvatel Lesbu v příjezdu člunům a následně i autobusům, které migranty po desítkách do tábora vozí.

Obyvatelé například v neděli na migranty útočili, křičeli po nich, aby se vrátili zpět do Turecka, a napadnout měli i přítomné novináře.

Napětí na ostrově Lesbos eskaluje.

Migranti ovšem zamítavý postoj jak místních, tak i řecké vlády nenechali bez odezvy. 

V pondělí se podle serveru Greek City Times dala dohromady skupina asi 500 migrantů z Morie a vydala se do přístavu Mytiléna. Cestou se armáda mladých mužů střetla s policií, na kterou zaútočila kameny.

Nepokoje na ostrově Lesbos

To nejhorší ale mělo teprve přijít, podle serveru vzali migranti útokem i místní kostel, který pak zdevastovali.

Kostel zdevastovaný údajně skupinou migrantů

Část veřejnosti je ovšem skeptická, zda jsou záběry autentické a zda nejde o fake news.

Pravda je, že vydavatelství serveru Greek City Times sídlí podezřele v Austrálii a mnoho dalších řeckých médií o události neinformuje. Diskutující se také pozastavují nad fotkami a vznášejí otázky, jak je možné, že ikony zůstaly stát na oltáři a nikdo je neponičil.

Migranti žijí v táboře Moria na ostrově Lesbos v děsivých podmínkách. Mezi nimi a místními eskaluje napětí.

Migranti žijí v táboře Moria na ostrově Lesbos v děsivých podmínkách. Mezi nimi a místními eskaluje napětí.

Situace v táboře Moria je mezitím čím dál kritičtější. Už tak je přeplněný, v bídných podmínkách tam žije kolem dvaceti tisíc migrantů, a jak bylo zmíněno, další tam přijíždějí.

Situace v táboře Moria je hrozivá.

Na fotografie tábora i jeho okolí se podívejte v galerii.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:31 čtvrtek 2. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 90
  • 49
  • 47
  • 41
  • 40
  • 37