Ničivá bouře v Řecku zabila dva Čechy: Silný vítr převrátil jejich karavan

Rozmary počasí v posledních dnech sužují nejen Chorvatsko a Itálii. Při bouřích s krupobitím zemřelo na severu Řecka ve středu večer nejméně šest zahraničních turistů. Byli mezi nimi i dva Češi. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters s odvoláním na místní úřady. Tragickou událost potvrdilo české ministerstvo zahraničí. Dvojice zemřela poté, co se kvůli silnému větru převrátil přívěs na poloostrově Chalkidiki. Asi stovka lidí byla při bouři zraněna.

Severní část Řecka, kde tráví první část letních prázdnin u moře tisíce cizinců, zasáhla ničivá bouře po několika dnech s tropickými teplotami blížícími se 40 stupňům Celsia. Ve středu večer začaly poloostrov Chalkidiki bičovat prudké lijáky a krupobití. Vítr vyvracel stromy a ničil střechy budov.

Postarší česká dvojice zemřela podle AFP po převrácení karavanu poblíž obce Nea Propontida. Další člověk, který byl s nimi uvnitř, z neštěstí vyvázl se zraněními.

Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová ČTK uvedla, že další z pasažérů karavanu je nyní v místní nemocnici. „České velvyslanectví v Aténách poskytuje na místě veškerou potřebnou pomoc,“ uvedla. Informace o dalších zraněných Češích nyní ministerstvo nemá. „Je možné, že se to přes den bude ještě vyvíjet,“ dodala Štíchová.

Mezi dalšími mrtvými je dospělý Rus s malým chlapcem, na něž poblíž jejich hotelu spadl strom. Zemřela i dospělá turistka a osmiletý hoch z Rumunska, které zabila část padající střechy restaurace. Desítky zraněných lidí byly převezeny do nemocnic. 

„Něco takového jsem ve své pětadvacetileté kariéře zažil vůbec poprvé,“ řekl Reuters Athansios Kaltsas, ředitel zdravotnického střediska ve městě Nea Moudania. 

Tragicky dopadla také červnová dovolená pro jednu Češku, která podcenila sílu zpětných mořských proudů. „Dne 22. června 2019 zemřela česká občanka ve Španělsku. Více informací nebudeme v tuto chvíli poskytovat,“ řekla TN.cz mluvčí Zuzana Štíchová.

Lidé znalí mořských proudů radí hlavně zachovat klid a nepanikařit. „Plavat souběžně s pobřežím, dokud necítíte, že proud už vás netáhne pryč, a pak teprve plavat ke břehu. Jestliže jste jeli na autopilota a bojovali marně s proudem, odpočiňte si. To je ta druhá možnost. Když už nemůžete, prostě vyčkejte. Proud časem zmizí a vy můžete v klidu doplavat ke břehu. Jiné způsoby nefungují,“ radí záchranáři.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:13 pátek 8. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

  • 13
  • 10
  • 10
  • 9
  • 8
  • 8