Ekorebelové drží v Praze hladovku: Těší mě, že jsem zhubla šest kilo, říká aktivistka

Klimatičtí aktivisté z hnutí Rebelie proti vyhynutí už pátým dnem drží protestní hladovku na několika místech v České republice. Vadí jim, že vláda prý bere na lehkou váhu klimatickou a ekologickou krizi. Reportéři Expresu zašli na místo, kde stanuje jedna ze skupin „hladovkářů“. Povedlo se nám vyzpovídat aktivistku Gabrielu. Který den byl pro ni nejhorší a jaké jídlo by si nejradši dala?

V Praze mají „hladovkáři“ z hnutí Rebelie proti vyhynutí stanoviště u tramvajové zastávky Anděl. Denně tudy projdou stovky lidí. Mnozí se u aktivistů zastaví. Někteří jen zakroutí hlavou, jiní utrousí pár zajímavých poznámek.

„Jděte si stoupnout před Bohnice! Neotravujte,“ volali na aktivisty ti, kterým hladovka nepřijde zrovna jako vhodná forma protestu. Když šla kolem skupinka dětí ze základní školy, ozvalo se zase: „Hele, hladovka, já mám taky hlad!“

Výsměch od školáků nechal Rebely naprosto klidnými.

Kdo čekal, že na Andělu budou protestovat za lepší zítřky desítky či dokonce stovky lidí, hluboce se zmýlil. U stánku byli k vidění pouze čtyři demonstranti.

Rebelové nadšeně protestují v centru Prahy.

Redakce Expres.cz jednu z aktivistek vyzpovídala. Jmenuje se Gabriela a v kontroverzním hnutí působí od letošního června. Během rozhovoru se klepala zimou a bylo na první pohled zřejmé, jak moc ji hladovka ničí.

„Dneska je to už trošku lepší, ale včera jsem měla velký hlad. Pijeme pouze neslazené bylinkové čaje a dáváme si vitamíny. Potlačí to na chvíli pocit hladu,“ svěřila se nám na úvod Gabriela.

Gabriela pije jen bylinkové čaje. Jídlo si na týden zakázala.

Rebelové si pro svůj protest vybrali místo, kde je mnoho stánků s voňavými dobrotami. Gabriela přiznává, že například na trdelník má velkou chuť.

„Je to trošku trénink vůle. Je to složitější než sedět někde, kde vám to nevoní pod nos. Ty trdelníky, to je tak příjemná a hezká vůně. Pořádně to provokuje,“ říká aktivistka.

Aktivisty provokuje vůně trdelníku.

Už se těším na mrkvovou šťávu

Na trdelník si ale musí nechat zajít chuť. Gabriela plánuje vydržet hladovku celkem sedm dní, hned poté ale nemůže začít s něčím tak sytým.

„Samozřejmě že mám chuť na bramborák a trdelník. To se ale nesmí. Po sedmi dnech hladovění se musí začít pomalu, například nějakou mrkvovou šťávou, na kterou se moc těším. Na trdelník si ale pak přijedu,“ slíbila Gabriela, která za pět dní hladovky zhubla už šest kilogramů.

„Jsem ráda, že jsem zhubla šest kilo, ani jsem nečekala, že to půjde tak rychle,“ dodala aktivistka.

Za pět dní mám dole šest kilo, hlásí „hladovkářka“ Gabriela.

Hladovku by mohl zastavit jen Babiš

Gabriele je určitě jasné, že toto není úplně zdravá forma protestu. Proč si tedy takto huntuje tělo?

„Chceme, aby vláda konečně jednala adekvátně a vyhlásila stav klimatického ohrožení. Abychom se připravili na obtížné roky, které nás čekají. Jsme ohroženi nedostatkem potravy, suchem, nedostatkem vody a dalšími problémy. Včera jsme poslali otevřený dopis premiérovi, doufáme v reakci,“ vysvětlila Gabriela, se kterou na pražském Andělu drželi hladovku ještě tři další lidé.

„Dvě členky šly do kanceláře pro horkou vodu, další dva členové šli dnes do práce,“ řekla Gabriela.

Podle Gabriely by protestní akci ukončila zřejmě jediná věc. „Kdyby Andrej Babiš všechny peníze, co slíbil na dopravu a další věci, dal do přípravy krajiny na období sucha. Na budování tůněk, na rekonstrukce a na změny v krajině,“ míní.

Když to bude nutné, zvládnu i 30 dní!

Protestní hladovku si Rebelové domluvili na sedm dní. Nedělá jim ale problém, když budou bez jídla výrazně delší dobu. Například Gabriela Expresu naznačila, že vzorem pro ni je nejmenovaný aktivista z Velké Británie, který byl o hladu neuvěřitelných třicet dní. 

„Kdyby moje třicetidenní hladovka pohnula se společností, tak to ráda udělám. Jsme ale domluvení na sedm dní, pokud ucítíme, že to bude mít větší odkaz, pokusíme se hladovku držet i déle. Nejkritičtější den byl včera, bolelo mě břicho z hladu. Psychicky to na mě dolehlo, uvědomila jsem si, že ty pocity při tom hladu má 800 milionů lidí na světě. Je to takový trošku solidární akt,“ míní Gabriela.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:49 středa 15. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 56
  • 50
  • 39
  • 38
  • 37
  • 32