Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ekošílenci naruší smutek za Gotta: Neptali se nikoho, Babišovi se to nezamlouvá, Hřib je nezastaví

    Kontroverzní hnutí Rebelie proti vyhynutí chystá na sobotu 12. října velkou akci v centru Prahy. V ten samý den je v plánu ceremonie v katedrále sv. Víta za zesnulého zpěváka Karla Gotta (†80) a byl vyhlášen také státní smutek. To ale ekoaktivisty vůbec nezajímá, někteří z nich chtějí blokovat dopravu i za cenu toho, že budou zatčeni. Policie i magistrát už jsou v pozoru, co na to říká primátor Zdeněk Hřib? Proč nemůže první muž Prahy celou akci stopnout?

    V současné době probíhají po celém světě obří akce ekologických aktivistů z hnutí Extinction Rebellion, česky Rebelie proti vyhynutí. Jedna taková se uskuteční i v sobotu v Praze.

    Vedení české Rebelie prý chvíli zvažovalo, jestli je vhodné vyjít do ulic demonstrovat, když byl vyhlášen státní smutek za zesnulého zpěváka Karla Gotta. 

    „Řešili jsme, co máme s nenadálou situací dělat. Nakonec jsme se rozhodli, že budeme pokračovat v původním plánu,“ sdělil Expresu mluvčí ekologického hnutí Martin Vrba.

    Protestní akce se odehraje na Václavském náměstí, čeká se účast několika set lidí. Ti největší fanatici budou svými těly blokovat dopravu a jsou podle Vrby ochotni se klidně nechat zatknout.

    „V okamžiku, kdy si sednou na ulici a budou blokovat provoz, počítají s tím, že mohou být zatčeni. Více je ale těch, kteří nechtějí být zatčeni,“ sdělil nám mluvčí Rebelie.

    Signal Festival se chystal skoro rok, i tak se dovolili kvůli Gottovi. Rebely nezajímá nikdo

    O víkendu se v Praze uskuteční ještě minimálně jedna velká událost a tou je známý Signal Festival.

    Organizátoři akce kontaktovali vdovu Ivanu Gottovou a ta jim vzkázala, že její muž by si rozhodně nepřál rušení této kulturní události.

    „Vzájemný respekt paní Ivany Gottové a Signal Festivalu je dobrým signálem pro návštěvníky obou událostí a může jít příkladem návštěvníkům obou událostí,“ píše se na oficiálních stránkách Karla Gotta.

    Kontaktovat vdovu a zeptat se, zda jí narušení státního smutku nevadí, ale vůbec nenapadlo vedení Rebelie. 

    „Rodinu Karla Gotta jsme nekontaktovali,“ sdělil Expresu mluvčí hnutí Martin Vrba. Organizace prý nebyla v kontaktu ani s primátorem Zdeňkem Hřibem. Pouze oznámili, že mají v plánu uskutečnit protest a tím to skončilo.

    Plánovaná akce kontroverzního hnutí vzbudila velké nevole mezi Pražany. Většina z nich je toho názoru, že v den státního smutku je absolutně nevhodné něco takového provozovat. Navíc se kvůli ceremonii čeká, že bude dopravní situace kritická a Rebelové ji ještě více „okoření“.

    Hřib: Akci zakázat nemůžeme

    Zeptali jsme se pražského primátora Zdeňka Hřiba, zdali neuvažuje, že by akci coby první muž Prahy jednoduše stopl nebo alespoň přesunul na jiný termín.

    Primátor uvedl, že akci zarazit nejde, protože hnutí oznámilo svou demonstraci už v srpnu.

    „Oznámený účel shromáždění nenaplňuje zákonné důvody shromáždění zakázat, navíc shromáždění lze podle zákona o právu shromažďovacím zakázat nejpozději do tří pracovních dnů ode dne jeho oznámení. Tato lhůta tedy u daného shromáždění uplynula již dnem 15. 8. 2019,“ sdělil nám Hřib.

    Praha ale protestní akci aktivistů v žádném případě nepodcení.

    „Na shromáždění budou přítomni zástupci ZIO MHMP a v součinnosti s Policií ČR budou připraveni v případě narušení veřejného pořádku přijmout odpovídající opatření dle vyhodnocení momentální situace,“ doplnil primátor.

    Premiérovi se akce také nezamlouvá

    A jak se k tomu staví Andrej Babiš, jenž navrhl pohřeb se státními poctami a jehož vláda odsouhlasila státní smutek? Ten se vyjádřil, že mu akce na Václavském náměstí nepřijde vhodná, ale nelze ji zakázat.

    „Nikdo nikomu nebrání, aby v den státního smutku byly jakékoliv akce. Každý může prožívat tento den, jak sám cítí. Jak to cítím já, jsem už vyjádřil. Vláda určila, že budou jen vlajky na půl žerdi, a doporučujeme držet minutu ticha. Je tedy na každém, ať si zváží, co je a není vhodné. Konkrétně mně ale tato akce příliš vhodná nepřipadá,“ napsal Expresu Babiš.

    V minulých dnech party „zelených“ aktivistů z Rebelie obklopily vládní budovy a veřejné parky v Londýně i v australském Melbourne. 

    Demonstranti vytáhli stany, převlékli se do podivných kostýmů a oblepení různými transparenty blokovali dopravu. Někteří se dokonce přilepovali k budovám.

    Cílem Rebelie je zabránit klimatickým změnám, ztrátě biodiverzity a následnému ekologickému kolapsu, který podle nich naléhavě hrozí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:31 čtvrtek 6. února 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      146
    • Tvl
      62
    • Super
      43
    • Sladký
      43
    • Haha
      40
    • Cože
      35