Táhněte, spodino! Rebelové proti vyhynutí obsadili pomník, zničili „koně“ a hrozil jim lord v papučkách

Hnutí „Rebelie proti vyhynutí“ se teprve na Česko řítí, dokonce budou v Praze protestovat v den státního smutku během ceremonie za Karla Gotta, a to 12. října, nyní ale aktivisté řádí v Londýně. A tam se se svojí politikou moc pochopení nedočkali, obsadili totiž památník žen, které sloužily ve druhé světové válce. A jakmile v Británii sáhnete na válečné hrdiny, veřejnost s vámi nebude mít slitování.

Rebelie proti vyhynutí (Extinction Rebellion) je mezinárodní protestní hnutí za změnu klimatu, které na sebe upozorňuje radikálními kroky.

Požadují, aby se celá planeta dostala do šesti let na uhlíkovou neutralitu a aby je vlády vyslyšely IHNED! Své akce provádějí na území Evropy, která patří k menším hráčům ve světovém znečištění, zatímco když si zkusíte hledat plán jejich akcí například v Číně nebo v Indii, kde se odehrávají nejsilnější poluce, bohužel vám nevyjede žádný protest.

K jejich demonstraci, která se nyní odehrává v Londýně a kde zabarikádovali celé centrum, se připojila i kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová, která se „proslavila“ tím, že najela na italskou pobřežní stráž, když vezla migranty z Libye.

Racketeová měla včera během protestů hnutí Rebelie proti vyhynutí naléhavý proslov ohledně klimatické krize a asi evidentně zapomněla, že ještě nedávno ona sama brázdila moře na obrovské dieselové lodi (stejně jako se můžeme bavit o tom, že planetu nejvíce zatěžuje právě to, jak je lidstvo přelidněné, takže takové vyhynutí jednoho přemnoženého druhu by jí naopak ulevilo).

Nicméně aktivisté v těchto hodinách ochromují Londýn a zdá se, že veřejnost pro jejich konání nemá pochopení.

Přilepují se k budovám, přivazují se k autům, zabraňují dopravě a své stany si rozbili na hlavních třídách, na tržištích, a dokonce okolo památníku pro ženy sloužící ve druhé světové válce.

Táhněte! Aktivisté obsadili památník hrdinek, Londýňané jsou naštvaní.

Britský nejčtenější společenský web Mail Online si s jejich počínáním nebere servítky a kriticky komentuje jejich kroky, příliš kladné ohlasy se ale nenesou ani z veřejnosti. Obsazení pomníku hrdinkám rozčiluje zejména starší ročníky, které v tom vidí obrovskou neúctu.

Aktivisté také poničili známý monument Bílého koně v Altonu, když na něj nakreslili své logo přesýpacích hodin, a to jen pár dní poté, co jej místní školáci dobrovolně vyčistili. Organizace poté ale tvrdila, že logo vytvořila ze starých hadrů.

Bílého koně v Altonu dobrovolně nedávno školáci opravili.

Pár dní po nich přišlo hnutí Rebelie proti vyhynutí a památku zase zničili.

Místní zuří a je to asi pochopitelné.

Připomíná to jiné vandalství, které napáchali aktivisté z Greenpeace, když v roce 2014 zničili vzácné geoglyfy v Nazce v Peru, když na ně bez povolení vlezli v obyčejné obuvi (smí se tam jen ve speciálních botách) a načmárali do nich svoje heslo Time for Change.

Peruánská vláda nezahálela, aktivisty pochopitelně pozatýkala a jejich vedoucí museli platit tučné pokuty a organizace se musela Peruáncům omluvit.

Rebelii proti vyhynutí se v ulicích celkem komicky postavil i Andrew Fraser, člen Sněmovny lordů, který hned ráno vyšel ze svého domu ještě v županu, v černých bačkůrkách a hrozil na procházející pěstí.

Andrew Fraser vyšel ze svého domu v županu a v papučích.

Pro aktivisty neměl pochopení.

Hnutí Rebelie proti vyhynutí chystá svůj protest i zde v Praze, a to 12. října, tedy v den, kdy je vyhlášen státní smutek související se zádušní mší za Karla Gotta v katedrále sv. Víta.

Mluvčí české pobočky aktivistů pro Expres oznámil, že pietu nehodlají narušit, ale také nevidí důvod pro to, aby svoji aktivitu přesunuli na jiný den.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:37 středa 5. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 114
  • 41
  • 41
  • 38
  • 38
  • 38