Epidemiolog Maďar to pořádně schytal. Za veletoče s rouškami přišel potupný trest

Zmatek, který vyvolalo ohlášení zavádění roušek od 1. září a jeho následné proměny, má první oběť. Tou se stal epidemiolog Rastislav Maďar, který ještě do včerejšího dne vedl ministerskou pracovní skupinu pro uvolňování karanténních opatření. Nově už se bude muset zpovídat hlavní hygieničce Jarmile Rážové. Rozhodnutí přišlo ve čtvrtek, po jednáních, jichž se epidemiolog nezúčastnil, pro novináře byl večer zcela nedostupný.

Během čtvrtečního dne zaznívaly opakovaně výzvy k odstoupení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který přísná pravidla ohledně nošení roušek prvně oznamoval a následně zase z velké části odvolával.

Zmatky kolem opatření, jež vejdou v platnost 1. září, se nakonec skutečně bez personální dohry neobejdou. Potrestán byl autor onoho přísného nařízení Rastislav Maďar.

„Pan docent Maďar chtěl, aby plošná opatření byla bez ohledu na semafor. My jsme ale chtěli, aby opatření byla řízena semaforem a dalšími daty z chytré karantény, protože jinak semafor nemá smysl,“ řekl pro Seznam Zprávy Petr Šnajdárek, který je označován za hlavního tvůrce chytré karantény, jež je dlouhodobě podrobována značné kritice.

Šnajdárek se čtvrtečního jednání zúčastnil, ale hlavní strůjce myšlenky opětovného zavedení roušek chyběl.

Setkání organizoval premiér Andrej Babiš, který byl nespokojen s tím, jak nařízení vypadalo a jak bylo komunikováno. Společně jednal s ministrem Vojtěchem, členy týmu chytré karantény a hygieničkou Jarmilou Rážovou, která se nakonec stala Maďarovou přímou nadřízenou.

Degradovaného epidemiologa kritizovali i někteří členové jeho vlastního týmu, podle nichž to byl právě on, kdo se snažil prosadit povinné roušky ve školách či v restauračních zařízeních, ačkoliv s ním řada odborníků nesouhlasila.

Aby se toto již neopakovalo, rozhodlo se, že poradní skupina bude muset svá rozhodnutí konzultovat s hlavní hygieničkou a ta je následně příjme či odmítne.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová

„Bude se řešit lepší nastavení procesu a integrace Maďarovy skupiny, která by měla být přímo řízena centrálním řídicím týmem,“ vysvětlil Šnajdárek.

Celé divadlo kolem nových opatření může mít pro Maďara ještě tvrdší dohru. Epidemiolog Roman Chlíbek potvrdil, že o jeho odvolání bude rozhodovat právě zmíněná Jarmila Rážová. S tou se epidemiolog rozkmotřil právě tím, že svůj návrh prosadil i přes její přímý nesouhlas.

Aktuální znění nařízení je takové, že od září nebudou roušky povinné ve školách, v obchodech, restauracích ani v kadeřnictvích. Povinnost bude platit jedině tehdy, když bude v daném regionu vyšší riziko nákazy, což má signalizovat koronavirový semafor.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:59 sobota 19. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 36
  • 35
  • 31
  • 31
  • 30