Český odborník přes viry tvrdí: Nakažených může být až čtvrt milionu

Čínské úřady sice tvrdí, že ve městě Wu-chan, které se považuje za epicentrum šíření smrtelného koronaviru, je 4500 nakažených, podle docenta Rastislava Maďara je konečně číslo mnohonásobně vyšší. V prvním únorovém týdnu by podle něj mohlo být nemocných až 270 tisíc lidí!

Celý svět s obavami sleduje, jakou rychlostí se po celém světě šíří nový koronavirus, který si měl vyžádat již přes stovku životů. Šířit se podle všeho začal z čínského města Wu-chan, které je celé v karanténě. Staví se tam dokonce i nová nemocnice, kde by mělo být až tisíc lůžek.

Zatímco čínské úřady jsou stále při zemi a podle oficiálních informací je nakažených „pouze“ něco přes 4500 lidí, přičemž 106 nakažených již viru podlehlo, Rastislav Maďar takto optimisticky není.

„Úplně nově mám k dispozici epidemiologický model, který říká, že ve zmíněném Wu-chanu se podařilo zachytit a diagnostikovat jenom pět procent případů. Podle jednoho z modelů by počet nakažených v prvním únorovém týdnu mohl být 270 tisíc lidí, a to jenom v tom jediném městě. Tedy to, co je zachyceno, je jedna věc, a co je reál, je věc druhá. Rozhodně bychom nový koronavirus neměli podceňovat. Má potenciál pandemického šíření,“ řekl v rozhovoru pro Právo vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Maďar také popsal, jak nemoc postupuje. „Napadá plíce a způsobuje velmi těžký zápal plic a právě ten může vést k tomu, že se organismus tak vyčerpá, že pacient umře na úplně něco jiného. Třeba na kardiovaskulární nemoc,“ vysvětluje s tím, že nemoc se šíří závratnou rychlostí i kvůli tomu, že inkubační doba je až čtrnáct dní.

„Klinický stav člověka se vyvíjí každou hodinu. V Číně na letišti ještě pasažér nemusí mít teplotu a přiletí do Evropy a horečku mít může nebo ji dostane až týden po příletu, protože inkubační doba je až čtrnáct dní. Takový pacient pravděpodobně nebude infekční celou dobu. Spíše posledních pár dní inkubační doby. Ale i tak se může stát, že pasažér projde bez horečky všemi kontrolami na letišti a už infekční bude. Navíc jsou lidé, kteří se nechtějí omezovat v pohybu, a i když budou mít horečku, kterou zjistí třeba v letadle, jsou schopni nadopovat se paracetamolem na palubě letadla, aby jim klesla teplota, a kontrolami v místě přistání projít,“ vysvětluje přední český odborník na viry.

Ten přiznává, že se teprve testuje lék, který by měl nejvyšší úspěšnost, tvrdí ale, že zatím není důvod k panice. „Doba léčby se úplně přesně říct nedá. Obecně: více lidí se uzdraví, než zemře. Zatím je pravděpodobnost, že chřipka během sezony zabije víc lidí než nový koronavirus,“ dodává Maďar s tím, že v ohrožení jsou hlavně starší lidé a pacienti s chronickým onemocněním. 

Přesně se prý ještě neví, zda umírají přímo na infekci, nebo na zhoršení svého původního stavu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:42 středa 27. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 26
  • 26
  • 25
  • 25
  • 24