Rakovina ničí nejen zdraví, ale i vaši peněženku. Alespoň to druhé můžete ovlivnit

Rakovina je průšvih. Ročně si v Česku nepříjemný verdikt z úst lékaře vyslechne více než devadesát tisíc lidí. Každý den je kvůli ní přijato do nemocnice přes pět set lidí. Pozitivní zprávou je, že se podle statistik za posledních deset let snížil počet úmrtí, nicméně není to zase tak dramatické. Lékaři tvrdí, že rakoviny je více kvůli nezdravému životnímu stylu a nedostatečné prevenci. Léčba nemoci je zdlouhavá, s nejistým výsledkem a v neposlední řadě i velmi finančně náročná.

Nedostatek pohybu, málo čerstvého ovoce, hodně červeného masa, hodně alkoholu, ale i zhoršující se životní prostředí. To jsou podle České onkologické společnosti faktory, které se významně na zvyšujících se počtech nemocných rakovinou podílejí. Hovoří se také o nedostatečné prevenci. Podle Bruselu máme velké rezervy v léčbě rakoviny tlustého střeva nebo prsu a také v prevenci. V porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie Česká republika pokulhává. V šestnácti zemích totiž umírá na rakovinu méně lidí než u nás.

Asi nejčastěji zabíjí rakovina plic, mezi velké strašáky patří i karcinom prsu. Podle statistik jím každý rok onemocní více než sedm tisíc žen. I v tomto případě je důležitá prevence. Při včasném odhalení nádoru je šance na vyléčení velká. Pokud už si žena nahmatá bulku v prsu nebo podpaží, musí už okamžitě k lékaři. Ženy od prevence odrazuje především strach z toho, že by se skutečně něco našlo. I když je to iracionální, je to tak.

Ještě horší jsou však v tomto ohledu muži. Tam se počty nemocných rakovinou prostaty také zvyšují, číslo je podobné jako u rakoviny prsu. Muže navíc ještě odrazují kromě strachu i způsoby vyšetření.

Rakovina je velmi vážné onemocnění, to nezpochybňuje nikdo. Navíc velmi citelně zasáhne i vaši finanční situaci. Zkrátka obrátí život naruby celé rodině. Léčba jako taková je hrazena zdravotní pojišťovnou, ale nemocný potřebuje daleko více. Kromě toho, že nemůže pracovat, tedy vydělávat, potřebuje peníze navíc. Například na vitamíny, některé léky, výživu, plastickou operaci, paruku, rehabilitaci nebo lázně. Ročně se tato částka může vyšplhat až na 180–346 tisíc korun. Na to už myslí některé pojišťovny a nabízejí pojištění na závažné nemoci, mezi něž rakovina bezesporu patří.

Fotogalerie

„Těžká nemoc nemá vliv jen na nemocného, ale bohužel i na celou jeho rodinu. Při dlouhodobé léčbě je totiž rodina připravena o část příjmů. Nastavení dostačující pojistné částky je tedy důležité. Pro její nastavení může pomoci následující pomůcka – za každých započatých 10 tisíc korun příjmu by měla pojistná částka činit 100 tisíc korun. Zaměstnanec s příjmem 35 tisíc korun by si tedy měl v rámci pojištění závažných onemocnění nastavit pojistnou částku alespoň na 400 tisíc korun,“ uvádí Petr Štrait, specialista na životní pojištění z České pojišťovny.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:32 sobota 9. března 2019. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 9
  • 7
  • 6
  • 6
  • 5