Rakouský prezident se pomátl. Chce, aby všechny ženy nosily muslimské šátky

Až napodruhé zvolený rakouský prezident Alexander Van der Bellen byl prezentován jako umírněný rozumný muž, který je skvělou volbou pro naše jižní sousedy. Teď si ale nejspíš mnozí obyvatelé Rakouska ťukají na čelo. Jejich prezident totiž navrhl něco, nad čím zůstává rozum stát.

Van der Bellen při debatě se studenty navrhl, že by všechny ženy v zemi mohly jeden den v roce nosit šátek jako projev solidarity s množstvím muslimek, které v Rakousku žijí. Doslova uvedl: „Ženy mají právo nosit šátek a oblékat se jakkoli chtějí. A nejenom muslimské, ale všechny ženy. Pokud bude nadále tak bujet islamofobie, tak přijde den, kdy budeme muset všechny ženy – ano, všechny ženy – požádat, aby si ze solidarity s muslimkami oblékly šátek.“

Tak zatím ten den nepřišel, ale už to, že se podobné nápady líhnou v hlavě prezidenta země, je poněkud na pováženou. Však se také Van der Bellenovy nápady obyvatelům příliš nelíbí a na sociálních sítích to pěkně schytal. A to jsou ještě Rakušáci známí svou tolerancí, kdysi byli dokonce vášnivými vítači uprchlíků. Ta doba už je sice ta tam, ale země pod Alpami má rozhodně daleko k nějaké rasistické společnosti.

Van der Bellenovi, bývalému šéfovi strany zelených a údajnému obdivovateli komunistických myšlenek, je to ale nejspíš i tak málo. Možná by nebylo od věci nedržet se tak při zemi.

Co takhle rovnou nařídit nošení burek a to třeba celý měsíc? Ze solidarity, samozřejmě.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:22 čtvrtek 24. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 65
  • 23
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10