Večerka pro migranty! Rakouská vláda chce zákaz vycházení, má předejít napadením

Rakouský kancléř Sebastian Kurz | foto: Profimedia.cz

Rakousko se v boji s rostoucí kriminalitou žadatelů o azyl rozhodlo k hodně pikantnímu kroku. Žadatelé o azyl dostanou dost možná zákaz vycházení mezi desátou hodinou večerní a šestou ranní, což nebude platit zdaleka jen v uprchlických táborech, ale i pro ty migranty, kteří mají soukromý byt. Návrh zákazu schvaluje i kancléř Sebastian Kurz a vláda teď již hledá možnosti, jak ho co nejdříve prosadit. V cestě jí „nečekaně“ stojí bojovníci za lidská práva, podle nichž jde o omezování svobody.

Dvě vraždy z minulého týdne, které mají na svědomí žadatelé o azyl, kdy v jednom případě byla obětí teprve šestnáctiletá dívka, byly zřejmě pro rakouskou vládu poslední kapkou. Rozhodla se protlačit na první pohled trochu kontroverzní zákon, který by migrantům omezil volný pohyb v ulicích.

Spočívat má v tom, že jim bude zakázáno vycházení mezi desátou hodinou večer a šestou ráno. Vláda si slibuje, že tím zabrání nočním nepokojům, nadměrné konzumaci alkoholu a především přepadávání na odlehlých místech.

Se zákonem souhlasí i kancléř Sebastian Kurz, který požadoval pouze změnu výkladu, aby zákaz vycházení nepůsobil jako omezování svobody pohybu. Ministr vnitra Herbert Kickl ho proto nazval „povinností být přítomen“, která platí například v kasárnách.

V případě migrantů by se zákaz vztahoval nejen na jedince z uprchlických zařízení, ale i na ty, kteří bydlí v soukromém bytě. Problémem ovšem je, že v takovém případě by bylo velmi složité jeho dodržování kontrolovat. Policisté by museli během noci namátkou prověřovat lidi přímo na ulici, a pokud by zjistili, že jde o žadatele o azyl, udělili by jim trest. Pokud by k porušení zákazu došlo opakovaně, migranti by mohli přijít o finanční podporu nebo by mohli být vyhoštěni.

Ministr vnitra má nyní za úkol najít způsob, jak zákaz legislativně prosadit. Nebude to mít vůbec jednoduché, protože se dle očekávání vyrojila řada lidí, podle nichž jde o jasné omezování osobní svobody.

„Můžete někomu nařídit zákaz vycházení třeba kvůli tomu, že má infekční nemoc nebo je odsouzen za nějaký trestný čin. Nemůžeme ale dospělým lidem jako skupině bezdůvodně nařizovat, že nesmějí vycházet ven. A je jedno, zda jsou to místní, nebo žadatelé o azyl,“ nechal se pro deník Kurier slyšet ústavní právník Heinz Mayer.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:39 čtvrtek 18. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 93
  • 17
  • 14
  • 13
  • 9
  • 9