V rakouských horách zemřel šestiletý chlapec z Česka. Podle odborníků neměl na místě co dělat

V rakouských horách zemřel šestiletý chlapec z Česka | foto: Profimedia.cz

Sestup z hory Drachenwand u jezera Mondsee se stal osudným teprve šestiletému chlapci z Česka. Ten uklouzl a spadl do hloubky 60 až 70 metrů. S odvoláním na rakouskou policii o tom dnes informovala agentura APA.

Túra po rakouských horách se pro rodinu z Česka proměnila v tragédii. Podle policie se čtyřčlenná skupina z České republiky v sobotu dopoledne vydala na zajištěnou cestu na vrchol hory Drachenwand, kam se i kvůli účasti malého chlapce dostala až pozdě odpoledne kolem 17:00 SEČ.

Jednalo se o dvaačtyřicetiletou ženu, jejího šestiletého syna, jednačtyřicetiletého partnera a sedmatřicetiletého rodinného přítele.

Když se skupina vydala k sestupu, už se stmívalo. A právě za tmy chlapec uklouzl a spadl do hloubky 60 až 70 metrů.

Podle agentury APA k neštěstí došlo v místě, kde se nachází rokle Saugraben. Chlapec nejspíše uklouzl poté, co turisté dokončili sestup po žebřících. Spadl z příkrého skalnatého srázu.

„Jeho matka a její průvodci ve tmě neviděli, kam a jak hluboko spadl,“ řekl agentuře APA vedoucí záchranářů Heinz Hemetsberger. Záchranný tým k chlapci sestoupil spolu s lékařem, protože nasazení vrtulníku nebylo v náročném terénu možné. Pokusy o oživení dítěte byly neúspěšné.

„Matka a její partner cestu znali. Túru už předtím několikrát absolvovali. Dítě s sebou ale měli poprvé,“ uvedl Hemetsberger.

Ferrata Drachenwand má klasifikaci obtížnosti na stupni C/D, což znamená vyšší náročnost s velmi obtížnými pasážemi a je určena dospělým turistům.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:30 pondělí 22. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 130
  • 55
  • 45
  • 38
  • 36
  • 31