Nenávistný kazatel vyzývá k zavedení práva šaría v Rakousku

Nedlouho poté, co v jedné z vídeňských mešit docházelo k řízené radikalizaci malých dětí pochodujících s tureckými vlajkami a připravujících se na válku, řeší v rakouském hlavním městě další problém. Tentokrát jde o nenávistného imáma, který vyzývá k povstání proti evropské kultuře.

Ve vídeňské mešitě Masjid As-Sunnah mají problém. Nejprve kvůli svému imámovi, který není ve střední Evropě příliš spokojený. Nabádá proto své věřící (podle rakouského tisku) „krvavě nenávistnou propagandou“ k založení Islámského státu na rakouském území a zavedení práva šaría.

Další problém v mešitě v Mariahilf vyvstal ve chvíli, kdy se video s problematickým kázáním duchovního objevilo na YouTube. Úřady se okamžitě na mešitu napojenou na největší islámskou asociaci v zemi VSC zaměřily. Zjistily, že v dřívějších bulletinech došlo ke schvalování teroristických činů.

V psaných materiálech zveřejňovaných i na Facebooku upozorňovala mešita, že Rakousko je země nevěřících a je třeba vytrvat v trpělivosti, než přijde zaslíbený věk. Prohlášení imáma nyní prověřuje státní zastupitelství.

„V kázání se požaduje jak zavedení šaríe, tak založení enklávy ISIS. Tyto tendence jsou velmi nebezpečné a je třeba se jimi zabývat,“ konstatuje expert na terorismus Amer Albayati.

„Pryč s muslimy, držte se zpět!“ hlásá dvojjazyčný nápis sprejem.

Jenže samotné vedení mešity to vidí jinak. Bez znalosti arabštiny a islámu prý není možné výrokům správně porozumět a zbytečně je mezi občany šířen strach a nenávist. Jako důkaz se na Facebooku objevila fotografie s nastříkaným vzkazem na dveřích modlitebny, která vyzývá muslimy k odchodu.

„Kvůli článkům některých medií plných lží a obviňování proti islámskému sdružení VSC tu máme první výsledky. To nás však neodradí a budeme i nadále v míru prosazovat dobré sociální vazby se všemi spoluobčany,“ uvedla mešita na svém profilu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:57 neděle 9. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 18
  • 16
  • 11
  • 10
  • 8