Rána Merkelové: Rakouská armáda se připravuje na masivní šturm uprchlíků

Zhoršování bezpečnostní situace v Evropě a reálná hrozba vpádu další migrantské vlny na Balkán zaktivovaly rakouské bezpečnostní složky k manévrům, které simulují situaci kulminující krize, jako tomu bylo v roce 2015. Přípravného cvičení se účastní na tisíc členů bezpečnostních jednotek.

Na štýrský rakousko-slovinský hraniční přechod ve Spielfeldu se dostavilo zhruba osm set policistů a dvě stě vojáků. Na stejném přechodu, přes nějž před třemi lety do Evropy prošlo odhadem 187 tisíc běženců. Tam od úterního rána probíhá obří cvičení, které má za úkol připravit bezpečnostní složky na obnovený nápor migrantů.

Vojáci a policisté se rozdělili na dvě skupiny, z nichž jedna představuje pokřikující uprchlíky požadující se zaťatými pěstmi nelegální vstup do země. Ministerstvo vnitra pro tento účel ustanovilo nový zásahový útvar pohraničníků nazvaný Puma. Ten by měl efektivně operovat v terénu podél státní hranice tak, aby nemohla být nekontrolovaně překračována jako v minulosti.

„S touto akcí chceme vyslat jasný signál, že nad hranicemi budeme držet pevnou kontrolu a v žádném případě nedovolíme uprchlíkům volný průchod, jako tomu bylo v roce 2015,“ sdělil před novináři šéf rakouských Svobodných a vicekancléř Heinz-Christian Strache.

Cvičení se totiž odehrává v reakci na události, ke kterým došlo o víkendu v chorvatském hraničním městě Maljevac. Zhruba dvě stovky migrantů se tam pustily do šarvátky s policisty, dokud je nerozehnala policie slzným plynem.

Na stejnou notu učinil prohlášení i šéf lidovců a kancléř Sebastian Kurz. Uděláme všechno pro to, abychom ochránili naše hranice. Jsme připraveni zavést kontroly v Brenneru na hranici s Itálií, ale i jinde,“ řekl, ale zároveň vyjádřil naději, že nebude potřeba uzavírat státní hranici zcela.

Přitom to je právě ožehavé téma, které nyní musí trápit německou královnu vítání uprchlíků Angelu Merkelovou, když bavorská CSU v zájmu pudu sebezáchovy volá po možnosti uzavřít hranici azylantům registrovaným se svou žádostí mimo území Německa.

Merkelová ale dobře ví, že země jako Maďarsko nebo Polsko cílovou stanicí migrantů nejsou, a obává se logického nárůstu žadatelů právě v Německu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:47 středa 24. října 2018. Anketa je uzavřena.

  • 184
  • 16
  • 13
  • 12
  • 9
  • 6