Rakousko je nové Chorvatsko: Češi lezou, kam nemají, a zbytečně umírají

V uplynulých letech Češi děsili chorvatské nebo bulharské záchranáře, když svým lehkomyslným chováním ohrožovali nejen své vlastní životy. Letos se turistům nestávají osudné zákeřné mořské proudy, vlny nebo přecenění plaveckých schopností. Osudná jim bývá spíše horská turistika. Úder blesku před pár dny zranil během túry v rakouských Alpách tři členy české rodiny. V únoru při sestupu z rakouské hory Drachenwand u jezera Mondsee zahynul šestiletý chlapec. Jeho matce nyní hrozí až tři roky vězení, na túře neměl podle všeho co dělat.

Státní zastupitelství ve Welsu obžalovalo z usmrcení z nedbalosti dvaačtyřicetiletou Češku, jejíž šestiletý syn zemřel letos v únoru při neštěstí u alpského jezera Mondsee na horské túře. S informací přišla agentura APA. V případě odsouzení ženě hrozí až tři roky vězení.

Žena, která podle deníku Kronen Zeitung pochází z Prahy, byla v únoru na túře na hoře Drachenwand se synem, partnerem a rodinným přítelem. Skupina se 22. února vydala dopoledne na zajištěnou cestu (viu ferratu) na vrchol hory, kam se dostala až pozdě odpoledne. Při cestě z vrcholu, kdy už šla skupina za tmy, chlapec uklouzl a spadl do hloubky 60 až 70 metrů. Když se k němu dostal záchranný tým, nepodařilo se mu už dítě oživit. Nasazení vrtulníku nebylo v náročném terénu možné.

„Jeho matka a její průvodci ve tmě neviděli, kam a jak hluboko spadl,“ řekl agentuře APA vedoucí záchranářů Heinz Hemetsberger. Záchranný tým k chlapci sestoupil spolu s lékařem, protože nasazení vrtulníku nebylo v náročném terénu možné. Pokusy o oživení dítěte byly neúspěšné.

„Matka a její partner cestu znali. Túru už předtím několikrát absolvovali. Dítě s sebou ale měli poprvé,“ uvedl Hemetsberger. Ferrata Drachenwand má klasifikaci obtížnosti na stupni C/D, což znamená vyšší náročnost s velmi obtížnými pasážemi a je určena dospělým turistům.

Okolí jezera Mondsee a vrcholu Drachenwand je vyhledávaným turistickým cílem. Na své si tu přijdou milovníci adrenalinovějších túr.

„V obtížnosti značené C/D už se mohou vyskytnout skalní převisy, které není snadné zdolat ani pro dospělého člověka – k jejich překonání je totiž zapotřebí používat velkou sílu. Je až nepochopitelné, že s sebou na tak nebezpečnou trasu vzali malé dítě,“ zhrozil se pro Blesk Zprávy horolezec Ján Schürger, který nechápe, že na náročnou túru vyrazilo i šestileté dítě. 

Štěstí v neštěstí měli i Češi, kteří se před pár dny vydali na na ferratu na vrchol hory Donnerkogel u městečka Gosau v oblasti Solné komory (Salzkammergut), kde je kolem poledne zastihla silná bouřka. Podle policie rodinu blesk zasáhl nepřímo. 

Osmačtyřicetiletý muž utrpěl vážná zranění a vrtulník jej dopravil do nemocnice ve Schwarzachu, kde skončila i čtyřiadvacetiletá žena a devítiletá dívka. Lehčí zranění po úderu blesku utrpěla i turistka z Maďarska, tu ale lékaři ošetřili přímo na místě.

Záchranáři (nejen) z Rakouska apelují (nejen) na české turisty, aby nepřeceňovali své síly a zvážili, jestli vybranou trasu zvládnou nejen oni, ale i jejich ratolesti. A na cestu se patřičně vybavili.

Aby jejich výlety nepřipomínaly fiasko, kdy si Češi vyšlápli na vrcholy chorvatského pohoří Biokovo v žabkách a plážovém oblečení a pak se nestačili divit...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:26 úterý 24. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 20
  • 17
  • 17
  • 17
  • 16
  • 14