Zacházeli se mnou jako s otrokem, říká Saúdka, která utekla do Kanady

Saúdská Arábie, to jsou miliardy z ropného bohatství, luxusní paláce a nablýskané limuzíny. S ženami ale v konzervativním království zacházejí jako s věcmi a dodržování lidských práv je tu reálné asi jako Pohádky tisíce a jedné noci. Rahaf Kunún (18) už toho měla dost, vzepřela se diktátu a uprchla do Kanady, kde požádala o azyl a promluvila o děsivých poměrech panujících v její vlasti.

Dobrodružná cesta Rahaf Kunún ze Saúdské Arábie, která utekla od rodiny, začala na dovolené v Kuvajtu. Původně zamířila do Austrálie, problém nastal při přestupu v Bangkoku, kde už na ni čekal saúdský diplomat. Z případu zavražděného novináře Džamála Chášukdžího, který byl zabit na saúdské ambasádě v Instanbulu, je bohužel víc než jasné, že jeho přítomnost nevěstila nic dobrého.

V obavách z deportace se dívka zabarikádovala v hotelu a posílala do světa zoufalé prosby o pomoc prostřednictvím sociálních sítí.

Za zoufalou Rahaf, která se zřekla islámu a v domovině by ji čekala jistá smrt, se postavili lidskoprávní aktivisté i řada novinářů. Thajsko ji nevyhostilo a organizace OSN uznala její uprchlický status. Kunún se pak ujala Kanada. „Nikdy jsem si nemyslela, že existuje třeba jen procentní šance, že se to může stát,“ svěřila se dívka listu Toronto Star.

„V Kanadě se cítím bezpečně, je to konečně země, která respektuje lidská práva. Cítím se jako znovuzrozená,“ prohlásila Rahaf, která jako jediné úskalí života v nové zemi vidí chladnější klima. „Vyzkouším si věci, které jsem dosud nezkusila,“ řekla stanici CBC. „Budu mít práci a žít normální život,“ těší se.

Saúdská Arábie patří mezi země, které jsou dlouhodobě kritizovány za porušování práv žen. Ty například potřebují souhlas svého poručníka, svého otce či manžela, aby vůbec získaly pas, mohly odcestovat do ciziny, otevřít si bankovní účet nebo začít pracovat a vdát se.

„Po návratu by mě jistě připravili o život, proto mi to celé stálo za to riziko, neměla jsem co ztratit. Nechtěla jsem žít v zemi, kde s vámi zacházejí jako s věcí, jako s otroky,“ popsala neutěšené poměry Kunún.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:46 středa 15. května 2019. Anketa je uzavřena.

  • 26
  • 9
  • 9
  • 9
  • 9
  • 8