Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rodina mě zabije, bojí se saúdská dívka, která odmítla odletět z Bangkoku

    Saúdskoarabská občanka Rahaf Kunún se zabarikádovala na letišti v Bangkoku v obavě, že když nastoupí do letadla do Kuvajtu, rodina ji zabije. Bojí se, že by ji stihl stejný osud jako novináře Džamála Chášukdžího, který byl zabit na konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu. | foto: Koláž Expres.cz

    Rahaf Kunún (18) ze Saúdské Arábie se zabarikádovala na letišti v thajském Bangkoku. Děsí se deportace do Kuvajtu, odkud utekla od své rodiny. Dívka tvrdí, že jí v případě návratu hrozí od příbuzných smrt. Odmítla se provdat za vybraného muže a zřekla se islámu. Thajské úřady ji na základě toho odmítají do Kuvajtu deportovat. Hrozí jí podobný osud jako novináři Džamálu Chášukdžímu, který byl zabit na saúdské ambasádě v Istanbulu?

    Rahaf Kunún se v pondělí zabarikádovala v hotelu v tranzitní zóně bangkokského letiště Suvarnabhumi. Místo do Kuvajtu chtěla z Bangkoku pokračovat do Austrálie.

    „Zabarikádovala se v pokoji a nechala se slyšet, že ho opustí jen v případě, až jí bude umožněno setkat se s představiteli Úřadu OSN pro uprchlíky a bude moci požádat o azyl,“ uvedl na Twitteru tajemník ředitele organizace pro ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) Phil Robertson. 

    „V Kuvajtu na mě budou čekat moji bratři a moje rodina i saúdští diplomaté,“ řekla dívka agentuře Reuters. „Zabijí mě. Můj život je ohrožen. Moje rodina mi vyhrožuje zabitím za ty největší banality,“ doplnila zoufalá dívka.

    „Jestliže se nechce vrátit domů, prostě ji nemůžeme poslat zpátky. Ona se nezamýšlí vrátit a my ji k tomu nemůžeme nutit. Dnes se žádná deportace neuskuteční,“ zdůraznil vysoký důstojník thajské policie Suračate Hakparn.

    „Aktuálně se nachází na území thajského království a nikdo, ani žádná ambasáda, ji nemůže nutit kamkoli jet. Budeme ji chránit, jak nejlépe umíme. Utekla z problémů a vyhledala naši pomoc. My jsme země úsměvů a nepošleme nikoho na smrt,“ dodal Hakparn.

    Hotel v tranzitu na letišti už stihl navštívit zástupce Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v Thajsku Giuseppe de Vincentiis. Podle HRW má dívka platné australské vízum a může pokračovat do Austrálie, kam chtěla původně utéct.

    Saúdská ambasáda v Bangkoku popřela, že by jí zabavila pas. Zastupitelský úřad však potvrdil, že je v kontaktu s dívčiným otcem. Ve vyjádření na Twitteru velvyslanectví uvedlo, že dívka bude deportována. V takovém případě by její osud byl víc než nejistý.

    Svoje o tom vědí pozůstalí a blízcí novináře Džamála Chášukdžího, který byl zabit na půdě saúdské ambasády v tureckém Istanbulu. I když důkazy vedly k jednomu z členů saúdské královské rodiny, celý případ nakonec v rámci vysoké diplomatické hry vyšuměl do ztracena.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 4:25 středa 8. května 2019. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      10
    • Cože
      9
    • Super
      7
    • Trapas
      7
    • Tvl
      7
    • Sladký
      6
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...