Video dne: Britský dron zaútočil během veřejné popravy ISIS a sejmul odstřelovače

Dron nesoucí střely Hellfire. | foto: Profimedia.cz

Husarský kousek se podařil Královskému letectvu Britských ozbrojených sil, když za pomoci dronu ovládaného ze vzdálenosti dvou tisíc mil zabránili veřejné popravě, kterou organizovala teroristická organizace Daeš v syrském městě Abu Kamal.

Ministerstvo obrany Velké Británie zveřejnilo video zásahu, kdy operátoři RAF z velicího střediska ve městě Waddington pořádně zatopili teroristům z takzvaného Islámského státu. Ti se právě chystali k odpornému divadlu, když násilím shromáždili místní obyvatelstvo, aby přihlíželo veřejné popravě zajatých vězňů.

„Dronem řízená střela přerušila veřejnou popravu organizovanou skupinou Daeš. Dron spustil palbu a rozehnal je,“ uvedlo jako komentář k videu britské ministerstvo obrany. Přitom průzkumný dron nesoucí střelu objevil ozbrojené islamisty v podstatě náhodou při průzkumu. Ti právě sháněli na prostranství desítky místních.

„Protože bylo na místě příliš mnoho civilistů, nemohli jsme zaměřit jen samotné příslušníky Daeš,“ popsalo situaci ministerstvo, ale nakonec vojáci našli řešení. Na střeše přilehlého domu stáli dva odstřelovači ISIS a monitorovali situaci pod sebou. A právě na střechu domu nechali specialisté z tři tisíce dvě stě kilometrů vzdáleného operačního střediska střelu vypálit.

„Střela Hellfire byla vypálená okamžitě a přímo zasáhla cíl, přičemž nejenže zabila jednoho ze strážců, ale ukončila i popravu,“ pokračuje ministerstvo. Video ukazuje, jak se po výbuchu munice dav rozprchnul na všechny strany a překazil ono hrůzostrašné divadlo.

Syrské město Abu Kamal představuje strategický bod pro organizaci Islámský stát na hranici s Irákem. Jedná se o přerozdělovací zásobovací místo pro ISIS ovládané regiony, a proto se stalo prioritním cílem pro syrské povstalecké síly vyškolené britskými a americkými speciálními jednotkami.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:39 pátek 19. ledna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 25
  • 8
  • 7
  • 6
  • 6
  • 6