Když utíkal, byl to luxusní kýč. Teď je z vily Radovana Krejčíře ruina, která je zadarmo drahá

Už čtyři roky se stát snaží udat vilu po uprchlém mafiánovi Radovanu Krejčířovi. Ještě v roce 2005 měla luxusní vila podle odborníků cenovku přesahující 400 milionů korun. Od útěku odsouzeného podnikatele však cena pouze padala dolů a vlivem vandalů a rozsáhlého požáru už realitní kanceláře ani nedoufají, že se jim objekt podaří udat. Čtvrteční dražba začínala a končila na částce částce 21,1 milionu korun. Nikdo se nepřihlásil.

Zoufalost a naprostá bezradnost. Prodat vilu po Krejčířovi už bude zřejmě nemožné. Ještě před časem byla cenovka na optimistických 48 milionech, ale ty se ukázaly jako zcela mimo realitu. 

V lednu objekt zase o něco „zlevnil“ a vyvolávací cena byla 28 milionů. Také v tomto případě se nenašel kupec.

 Aktuální cenovka 21,1 milionu korun také nezafungovala a není se příliš čemu divit. Z domu se stala ruina, jeho pověst je nevalná a i jen samotná demolice by majitele stála pořádný balík.

„Aukce Krejčířovy vily je takový český nekonečný příběh. Teoreticky se nabízí i možnost prodeje mimo dražbu. Musela by však být splněna podmínka, že povinný má jen jednu exekuci a s prodejem za cenu dle znaleckého posudku souhlasí povinný, exekutor a oprávněný. Myslím si tedy, že v současné situaci je tato varianta nereálná,“ řekl advokát Roman Tomek z kanceláře Sedlakova Legal.

I podle vyjádření realitních kanceláří se zdá, že investovat tolik peněz do toho, co zbylo z kdysi luxusního sídla, dnes už nedává příliš smysl.

Podle realitního makléře Radomíra Kočího ze společnosti RE/MAX Search by demolice přišla na zhruba 10 milionů korun, které by si musel zájemce připočíst k ceně, již by zaplatil v aukci.

„Kdyby stavba na místě nebyla, podobný pozemek se dá pořídit za přibližně 12 milionů. Pro zájemce je tedy ekonomicky výhodnější si raději pořídit prázdnou parcelu a tam si v klidu postavit něco svého,“ dodává Kočí.

Přitom v dobách největších „úspěchů“ Radovana Krejčíře by se v Praze jen těžko hledala zajímavější adresa. 

Několikaúrovňová terasa, dva bazény a před domem obří šachy. Koupelna z mramoru a zlata. V domě si mafián nechal zřídit také několik úkrytů a tajnou místnost. Součástí domu je i tunel.

Dům byl delší dobu neobývaný.
Krejčířova vila v Černošicích byla poničena požárem, který zachvátil střechu.

Přestože od útěku Krejčíře dům neměl jiného majitele, nezůstal tak úplně prázdný. V roce 2011 se do kdysi půlmiliardového sídla v Černošicích nastěhoval propuštěný vězeň, který byl tou dobou bez domova. V domě si užíval luxusu, dokud si pro něj nepřišla policie, soud mu udělil dalších 18 měsíců za mřížemi. 

Kriminálníkovi se v přepychu uprchlého mafiána tak zalíbilo, že si to do Černošic namířil hned po svém propuštění znovu. Tentokrát už ho ale prozradil alarm, který tam mezitím rodina Radovana Krejčíře nainstalovala.

Krejčíř z vily uprchl v roce 2005, i když on sám to později popisoval ne jako útěk, ale odchod, který mu policisté umožnili.  

Od roku 2013 je ve vězení v Jihoafrické republice, kde dostal za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami 35 let. Česká republika dlouhodobě usiluje o jeho vydání.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:00 neděle 6. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 58
  • 30
  • 27
  • 26
  • 22
  • 21