Krejčíř trpí! Nesmí s nikým mluvit, nenechají ho spát ani v klidu jít na WC, tvrdí právnička

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř se bojí, že následkem špatného zacházení v jihoafrické věznici Leeuwkop zemře. Tvrdí to jeho právnička Nastasja Otrebskiová. Krejčíř prý nemůže spát kvůli nepřetržitému světlu, vdechuje kouř z nedalekého kotle a nemá žádný sociální kontakt, navíc jsou mu odepřeny třeba i knihy. „Jeho základní práva byla vážně porušena a zdá se, že nikoho to nezajímá,“ říká právnička.

Radovan Krejčíř podle právničky ve vězení Leeuwkop trpí v nelidských podmínkách.

„Je zavřen v maličké cele, kde nemá přístup k pánvi nebo pitné vodě. Svítí mu tam světlo čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu, takže se nemůže dobře vyspat. Když požádá o vypnutí světel, úředníci se mu smějí,“ popsala Otrebskiová pro server IOL.co.za.

„Nemá žádnou formu soukromí, na stropě jeho cely je zrcadlo, skrze které je sledován každý jeho pohyb. Nemůže jít na záchod, aniž by se mu vysmáli. Nemá tam žádné přirozené světlo ani správné větrání. Také nemá přístup ke čtení jako ostatní vězni, a to se týká i trestního řádu, zákona o nápravných službách, judikatury, a dokonce i mých právních dokumentů, které jsou likvidovány,“ popisuje právnička.

Otrebskiová také říká, že Krejčíř nevyžaduje žádné speciální výdobytky, ale jen to, aby s ním bylo zacházeno jako s ostatními vězni v Leeuwkopu.

„Ostatní vězni mohou chodit po vězení a mohou spolu mluvit. On nesmí mluvit s nikým. Nemá nic, co by ho zabavilo. Prostě uvázl v kleci,“ tvrdí právnička. 

Radovan Krejčíř u soudu

„Když je postaven před soud, nemůže s nikým mluvit a je připoután jako týraný pes. Jediné, o co žádá, je to, aby s ním bylo zacházeno s nějakou formou důstojnosti. Nemá tu žádnou rodinu, aby ho přišla navštívit nebo se na něj podívat,“ dodává.

Největší problém má ovšem Radovan Krejčíř mít se zdravím. Kromě špatnému spánku údajně trpí i dýchacími obtížemi, a to kvůli kouři z kotle, který je umístěn vedle jeho cely.

„Když se setká s lékařem, jeho konzultace nejsou soukromé. Je to pro něj nesmírně trapné. Je úmyslně umístěn do cely vedle kotle, který tam vypouští hodně černého kouře, což mu způsobuje dýchací potíže,“ vysvětluje Otrebskiová.

Ze špatného zacházení s Krejčířem právnička obviňuje jihoafrické ministerstvo nápravných služeb (DCS), které prý cíleně ignoruje třeba i žádosti klienta o převezení do nemocnice. Když už mu vyhoví alespoň soud, český podnikatel se prý často ani nedozví výsledek vyšetření.

DCS se ovšem brání, že obvinění jsou lživá a že ve věznici Leeuwkop se Krejčířovi dostává standardního zacházení.

„Zvykli jsme si na tato obvinění od zástupců vězně Radovana Krejčíře. Oddělení nápravných služeb je pověřeno přispívat k udržování a ochraně spravedlivé, mírové a bezpečné společnosti, a to prosazováním soudem uložených trestů zadržováním pachatelů v bezpečné vazbě a za humánních podmínek. Odpovědností nápravných služeb není potrestat pachatele, ale především napravit jeho chování,“ uvedl mluvčí DCS Singabakho Nxumalo.

Radovan Krejčíř si JAR odpykává pětatřicetiletý trest za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:18 středa 1. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 84
  • 23
  • 10
  • 10
  • 5
  • 3