Gangster Krejčíř a jeho trable v base: Bachaři ho šikanují, říká snacha

Snacha pravděpodobně nejslavnějšího novodobého českého gangstera Radovana Krejčíře pro jihoafrická média popsala, co se odehrává za zdmi věznice Leeuwkop. Bachaři mají prý Krejčíře šikanovat!

Radovan Krejčíř si v jihoafrickém kriminále Leeuwkop odpykává pětatřicetiletý trest za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami. Podle jeho snachy Marlene prý ve vězení Krejčíř trpí.

Vězeňská služba s Krejčířem prý nezachází podle předpisů a někteří bachaři mu dělají naschvály! Podle serveru IOL se rodina českého podnikatele domnívá, že je s ním zacházeno nehumánně.

„Jeho práva jsou pošlapávána nesčetnými způsoby,“ uvedla Marlene Krejčířová, která je snachou dnes už padesátiletého Radovana Krejčíře.

„Už tři roky je držen v samovazbě. Přitom podle zákona mohou být vězni drženi na samotce maximálně třicet dní. V cele, která je tak malá, že se v ní nemůže volně pohybovat, je 23 hodin denně. Nemá dostatečnou fyzickou aktivitu, nemůže cvičit. Také cirkulace vzduchu je velmi nízká, osvětlení je mizerné, horší se mu zrak,“ pokračovala snacha ve vyjmenovávání problémů, jimž Krejčíř musí čelit.

Krejčíře v jihoafrické base prý nejvíce trápí bolest zad. Opakovaně žádal o speciální pěnovou matraci, která by mu mohla pomoct. Zatím se jí ale nedočkal.

Podle Marlene je také Krejčířovi odpírán kontakt s rodinou. Svého mladšího syna neviděl už více než pět let.

„Telefonovat může jen dvakrát měsíčně po dobu deseti minut. Když si stěžujeme, buď nás úřady ignorují, nebo to vždy vysvětlí ‚bezpečnostními důvody‘,“ říká Marlene Krejčířová.

Singabakho Nxumalo, mluvčí věznice, ve které si Krejčíř odpykává svůj trest, výše uvedená nařčení ale rázně odmítá a veřejnost ujistil, že správa věznic bude nadále poskytovat stejné humánní podmínky všem vězňům.

Radovan Krejčíř uprchl z České republiky v roce 2005. V Jihoafrické republice žije od roku 2007. Do kriminálu se dostal v roce 2013. Česká strana už několik let usiluje o Krejčířovo vydání z JAR zpět do jeho domoviny. 

To ale ztěžuje fakt, že Krejčíř čelí v Jihoafrické republice řadě obvinění a k verdiktu dospěl zatím pouze jediný případ.

Před časem vyšly najevo informace, že Krejčíř plánoval útok z věznice. Údajně chtěl podplatit dozorce, aby ho nechali utéct. Na celou akci měl vyčleněno téměř půl miliardy korun. 

Z těchto peněz měl být prý zaplacen také vrtulník, který by Krejčíře odvezl. Od té doby, co se tento plán útěku provalil, je Krejčíř v podzemní cele.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:17 úterý 10. září 2019. Anketa je uzavřena.

  • 86
  • 20
  • 17
  • 16
  • 16
  • 15