Krejčíř kňourá v JAR, chce pykat v Česku: Umím si to představit, říká ministr!

Kontroverzní podnikatel a obratný kriminálník Radovan Krejčíř si vždycky zakládal na tom, že má pořádně ostré lokty a blednou vedle něj závistí i ostřílená mafiánská esa. V JAR to tak i chvíli vypadalo. Pak ale spadla klec a jihoafrický soud mu za jeho pletichy napařil pořádný trest – v místní věznici si odpykává pětatřicet let. A už se mu to začíná pořádně zajídat. Šanci dostat se do Česka nyní připustil i ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (ANO).

„Právo obecně připouští, aby byl v České republice vykonán cizozemský rozsudek, ale je to vázáno na celou řadu podmínek, upozornil ministr spravedlnosti Kněžínek, který ale netvrdí, že by se Radovan Krejčíř měl k výkonu do vlasti dostat v dohledné době.

„Bylo by nelogické, aby Jihoafrická republika vydala někoho, koho odsoudila na třicet let, za podmínky, že by tady ten trest nebyl vykonán,“ dodal ministr.

Krejčíř byl v JAR odsouzený k pětatřiceti letům vězení za pokus o vraždu a mučení. Čelí tu ale i dalším kauzám. Byl to přitom právě on, kdo se před deseti lety radoval, že ho jihoafrické úřady do Česka nevydaly. „Spravedlnost existuje, pravda se stejně jednou ukáže a na každého jednou dojde,“ pronesl v roce 2008.

V následujících letech se podle jihoafrických detektivů stal jedním z bossů místního zločinu. „Rychle si našel místo ve zdejším podsvětí a zjednal si tu pořádek a respekt. Teď už je jednou z vedoucích postav,“ potvrdil v roce 2012 jihoafrický vyšetřovatel Mcintosh Polela. „Kdo se mu postaví do cesty, podepíše si rozsudek smrti,“ uvedl jeden ze svědků proti Krejčířovi.

Jenže ve věznici už to tak jednoduché není, a i když i tady Krejčíř možná má nebo měl dlouhé prsty, třicet pět let je poměrně dlouhá doba i na tak ostříleného mafiána. Přece jen je v takovém případě jistější uchýlit se do českých luhů a hájů

V Česku byl Krejčíř mimo jiné za plánování vraždy odsouzený souhrnně k patnácti letům vězení. Vila, z níž před třinácti lety uprchl, skončila v exekuci. Stará se o ni Krejčířova žena se synem, kteří už znovu žijí v Česku. „Rodina byla deportována z Jižní Afriky. Nemůžu je vídat a za poslední čtyři roky nevím, ani jak vypadají,“ postěžoval si před časem bývalý podnikatel v rozhovoru pro Talk Radio 702.

Kdo ví, třeba také propadl iluzi, že se tu stane podobnou celebritou jako Jiří Kajínek, který už po prezidentské milosti stihl sepsat knihu, měl svůj pořad a na trhu se dokonce objevily i bonbony nesoucí jeho jméno, o legendárním zeleném tílku ani nemluvě.

Na druhou stranu je právě tohle ideální chvíle ukázat Krejčířovi a jemu podobným, že tady o další potenciální „celebrity z lochu“ nikdo nestojí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:37 středa 19. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 9
  • 7
  • 7
  • 6
  • 5