Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Princ z ODS „zalil“ Šlachtu: Být to bolševici, chce se mi víc! Přítelkyně nadšená nebyla

    Kandidát koalice Spolu Radim Ivan o sobě dal vědět provokativní fotografií. Jak vznikla? | foto: Radim Ivan

    Provokativní fotografií u billboardu Roberta Šlachty způsobil kandidát koalice Spolu Radim Ivan poprask. Část lidí pobavil, podle dalších zašel za hranu, nakonec se vyjádřil i sám šéf hnutí Přísaha. Jednatřicetiletý ostravský zastupitel vše bere s nadhledem. „Fakt se mi chtělo, proti Šlachtovi osobně nic nemám, ale působí na mě jako vyčpělá kopie Andreje Babiše,“ říká politik s přezdívkou „princ z ODS“. V rozhovoru pro Expres.cz se pustil i do „hradního pána Stropnického s paní Venezuelou Maláčovou“ a promluvil o tom, co na jeho politickou kariéru říká krásná partnerka Míša.

    Radime, vzbudil jste pozornost fotkou, jak vykonáváte potřebu u billboardu Roberta Šlachty. Vy se hájíte, že se vám fakt strašně chtělo... To jste jel kolem s kolegy a řekl si, že by mohla být legrace takovou fotku udělat?

    Mně se fakt chtělo. (smích) Zastavil jsem a kolega říká: Nechoď sem, to je parkoviště bez zeleně, běž naproti k pangejtu s trávou. Je také potřeba uvést na pravou míru, že to bylo mimo billboard a fotka vznikla spontánně. Upřímně si myslím, že je dobré si ze sebe umět udělat legraci. Nechtěl jsem tím nikoho urazit a 99 procent lidí to pochopilo a vzalo. Jsme národ České sody a Tele Tele, nesmíme se začít brát moc vážně. 

    Robert Šlachta byl mezi tím procentem, které to nevzalo.

    Pan Šlachta se ozval a víte, jak je to s tou potrefenou husou? Udělal nám dobrou reklamu a lidé v kontaktní kampani nás za to i pochválili. Přítelkyně už tak nadšená nebyla, takže jsem slíbil, že už to nikdy neudělám.

    Proč Šlachta? Spoustu billboardů má po republice třeba úhlavní nepřítel koalice Spolu Andrej Babiš nebo třeba komunisté, vůči nimž se hodně vymezujete vy sám. Co vám tolik vadí na Šlachtovi?

    Já proti němu osobně nic nemám. Opravdu to byla souhra náhod a kouzlo momentální myšlenky. A politicky? Já vlastně vůbec nevím, co si o Přísaze myslet. Neříkají nic konkrétního a jejich rétorika je zatím spíše vlhký sen o policejním státě. B-tým ANO prostě neřeším a věřte mi, že kdyby tam byl billboard bolševiků, chtělo by se mi ještě víc. A v jejich případě bych to udělal klidně znovu. Za těch 40 let teroru je to zlomek toho, co by si zasloužili.

    Dostane se Radim Ivan do Poslanecké sněmovny z patnáctého místa kandidátky?

    Co říkáte na Šlachtovu reakci, že „jestli si lidé myslí, že stará ODS je pryč, ať se podívají na tohle“?

    S trochou nadsázky by se dalo říci, že pan plukovník patří mezi naše nejvěrnější fanoušky. Možná kdyby se soustředil více na svoji práci než na ODS, tolik padouchů by mu neprošlo bez povšimnutí za zády. Teď k věci. Žádná stará nebo nová ODS. Naše strana je tu 30 let. Pan Šlachta se objevil znenadání jako vyčpělá marketingová kopie Andreje Babiše s nejasnou strukturou a financováním. Připomíná dnes již kultovní dokument Český sen. Navenek uhlazený odpadlík bojující se zlem, ale když ho člověk slyší mluvit o něčem opravdovém, objeví velkou prázdnotu. Nemluvě pak o jeho krajských lídrech, to je teprve show. Mě osobně nejvíce mrzí, že dělá špatnou reklamu ostatním policistům, jejichž práce si nesmírně vážím.

    Jaké jste měl reakce od veřejnosti a jaké od stranických kolegů? Neozval se vám například někdo z vyšších pater strany s tím, že jste zašel za hranu?

    Nikdo to neřešil. Straníci se smáli a na ulici mě asi tři lidé vyloženě poplácali po zádech. Opravdu si nemyslím, že je to nějaký zásadní moment volební kampaně. Zábava byla, teď makáme.

    Na sociálních sítích jste dosud vystupoval jako „princ z ODS“. Jak ta přezdívka vznikla?

    Poté, co jsem byl zvolen zastupitelem v Ostravě na Jihu a rozkoukal se v komunální politice, začal jsem přemýšlet, co dál. Vždycky mě nejvíc bavila celostátní politika a v té době jsem nebyl moc spokojen s komunikací naší strany k mladým. Tak jsem si vymyslel takové politické a marketingové alter ego. 

    A proč právě princ?

    Princ je dle slovníku nevládnoucí člen královské rodiny, což já jsem jako řadový člen byl. Ale ambici vládnout jsem měl. Tak jsem začal psát a říkat věci drze, vtipně a bez okolků. Lidé to začali vnímat, sdílet a na dnes již mrtvé síti Clubhouse jsem chytil příležitost a pořádal diskuze. Tam jsme se sešli i s kolegy z projektu Česko.plus a bylo to to nejlepší, co mě mohlo potkat.

    Radim Ivan s krajským lídrem Zbyňkem Stanjurou

    Na první pohled právě i kvůli té přezdívce působíte jako v uvozovkách drzý floutek, přinejmenším starší voliči to tak určitě budou vnímat. Je to záměr?

    Možná to tak působí na první pohled, ale moje silná stránka je naopak právě práce s lidmi. Politika mezi lidmi mě baví, užívám si to a strašně rád s nimi tváří v tvář diskutuji, i když třeba nemají na věc stejný názor. Studenti, pracující i senioři jsou celkem překvapení, že s nimi chce někdo mladý diskutovat, reakce jsou zatím hodně pozitivní. Ale asi chápu, že když si někdo říká princ, na první dobrou je to lehce s nosem nahoru. Nicméně to tak není. Jsem obyčejný kluk z Ostravy.

    V uplynulých dnech jste každopádně prince z ODS pohřbil a nově si říkáte „pracující politik“. Co to znamená?

    Má to dvě roviny. První je program, který konkrétně a pravicově nabízí, jak pracujícím pomoci. Doslova řeší, jak dostat více peněz do jejich rukou. Druhá je pak ta, že politik je prostě práce. Pokud vás lidé zvolí, jste placen z daní. Očekává se od vás, že za ně budete bojovat a prosazovat to, co slíbíte. Já mám pro pracující šest bodů a ty jsou zcela jasné. Pokud se do Poslanecké sněmovny dostanu a dokážeme to prosadit, budu vědět, že jsem svoji práci odvedl. Ale hlavně politik je práce jako každá jiná, beru to jako řemeslo. Jasně, lidé tomu třeba teď ještě tolik nevěří, ale to je na nás, a když říkám na nás, myslím na mladé vlně politiků, kteří ukážou, že umí makat a řešit věci bez zbytečných keců.

    Zrovna koukám na váš mem s Matějem Stropnickým a Janou Maláčovou. A není jediný. Něco mi říká, že se inspirujete u krále politických memů Donalda Trumpa juniora. Pletu se?

    Mám tenhle styl humoru rád a do moderní politické komunikace určitě patří. Navíc levicoví panáci a paničky křičící, že bojují za pracující, to si o to vyloženě říká, vždyť nikdy reálně nepracovali. Ještě když jsem viděl, jak zámecký pán Stropnický a paní Venezuela Maláčová najíždí buzerovat firmy, to jsem si řekl, že je fakt konec. To musí být satira, protože pokud si někdo myslí, že zaměstnancům pomůže, když budete šikanovat jejich zaměstnavatele, hluboce se mýlí.

    Jste na patnáctém místě kandidátky v Moravskoslezském kraji, takže budete k úspěchu potřebovat preferenční hlasy. Věříte si?

    Kdybych nevěřil, že to jde, nejsem každý den v ulicích. Věřím a cítím, že to je možné. Samozřejmě že v rámci sněmovních voleb jsou preferenční hlasy opravdu tvrdým oříškem a skočit o osm devět míst, no... Snad jo. I kdyby se to náhodou nepodařilo, je mým cílem ukázat, že je tu nová generace ODS, která má zájem dělat poctivou pravicovou politiku. Když se to podaří, vezmu vás v Ostravě na pivo.

    Beru. A proč by měli lidé preferenční body dát právě vám? Co jim nabízíte?

    Nabízím program pro pracující. Snížení zdanění práce, vyšší limit výdělku bez zdanění pro studenty, důstojný důchod pro živnostníky, lepší podmínky pro pracující seniory i nové ekonomické zóny pro nastartování měst, jež jsou dosud zcela ignorována. Celý program pro pracující najdete na www.radim15.cz. Mám i další témata, jako je investice do vysokorychlostní tratě Vídeň–Brno–Ostrava–Krakov, základna NATO v Mošnově, snížení nákladů na státní správu o 50 procent či legalizace marihuany. Nicméně hlavním středobodem mé politiky jsou lepší podmínky pro pracující a jednoduše: dostat do českých rukou více peněz, úspor a tím zvýšit životní úroveň v celé ČR.

    Máte na sociálních sítích fotky s krásnou přítelkyní. Nestěžuje si, že má doma ostravského zastupitele, kandidáta do Poslanecké sněmovny a podnikatele v jednom? Zvládáte k tomu všemu i partnerské povinnosti?

    A to jste ještě nezmínil, že hraji první ligu ve florbale. (smích) Míša je moje největší opora. Má se mnou sice svatou trpělivost, ale jsme si navzájem parťáky. Společně si pomáháme i v podnikání. Ona mě s připravovaným projektem a já jí s jejími městskými holubníky, miluje totiž přírodu, zvířata a chce jim pomáhat za každou cenu. Zároveň je pro mě inspirací. 

    Oporou mu je přítelkyně Míša.

    Máte vůbec čas si vyrazit někam na rande?

    Společně se snažíme nalézt volný čas. Sportujeme, cvičíme, Míša se dokonce naučila hrát golf a jezdit motokáry, výletujeme. Bez ní bych to nezvládal. Letos jsme společně poprvé vyrazili na dovolenou, do Itálie. Víno, pravá italská pizza, spousta a spousta sýrů a taky moře. Prostě něco pro nás. Jsem šťastný a myslím, že mi to hodně pomáhá i v politice. Vtipně to teď glosoval jeden sledující na Twitteru, který napsal: Konečně politik, který má tak krásnou přítelkyni, že až bude ve vládě, nebude řešit osobní život. (smích)

    Na závěr bonusová otázka, která bude zajímat čtenáře z řad fotbalových fanoušků. Vy jste velký příznivec Fulhamu, který hraje druhou anglickou ligu. To jste asi jediný v Česku, ne? Proč zrovna Fulham?

    Je to jednoduché: osobní zážitek. V patnácti jsem byl se svým dědou za příbuznými v Londýně, všichni velcí fanoušci Fulhamu, tak jsem se přidal. Zažil jsem finále Evropské ligy, ale také tři sestupy. Fulham je láska. Nahoru dolů. Kdo někdy navštíví Craven Cottage, okamžitě se zamiluje. Úžasný stadion u Temže, historická tribuna a okolí stadionu jsou nejkrásnější věci na světě, už se těším, až zase na nějaký zápas zajedu. Náš majitel momentálně dokončuje rekonstrukci tribuny, je se na co těšit. 

    Ostravský politik je vášnivým fandou anglického Fulhamu.

    A jak to vidíte po sportovní stránce?

    Letos postoupíme, protože máme nejlepší tým v druhé anglické lize. Šutér Mitrovič, talenty jako Carvalho nebo Wilson plus zkušený trenér Silva a jeho asistent, bývalý kapitán Boa Morte. Naplňují mě optimismem. Třikrát za pět let postoupit bude fenomenální, pak je ale potřeba tu Premier League udržet. Jinak mi už praskne cévka!

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:08 čtvrtek 13. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      59
    • Super
      16
    • Haha
      13
    • Tvl
      7
    • Cože
      6
    • Sladký
      5
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...