Šéfa poslanců SPD Fialu za rasismus nahlásil muž, který lhal o smrti prezidenta Zemana

Šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala sdílel na své facebookové stránce momentku, která podle něj říká více než spousta slov. Brněnský komunální politik Svatopluk Bartík nelenil a podle jeho názoru závadný příspěvek ihned nahlásil kvůli sdílení nenávistného obsahu. Sám měl ovšem nedávno máslo na hlavě. Někdejší tvář hnutí Žít Brno soud loni usvědčil ze lži týkající se brzké smrti Miloše Zemana a jeho údajné rakoviny.

Na zmíněné fotografii, kterou šéf poslanců SPD Radim Fiala sdílel, jsou tři sportovkyně: ruská, americká a německá. Zatímco Ruska je blondýna a běloška, Američanka i Němka na fotografii mají odlišnou barvu pleti.

„Ta fotografie říká, že to s krizí v Rusku není tak strašné, jak se píše v našich médiích, když jsou tak úspěšní ve sportu,“ komentoval fotografii pro iDNES.cz Fiala. Mluvčí SPD Barbora Zeťová se k fotografii nevyjádřila s tím, že ji neviděla.

„Nahlášeno: nenávistný obsah,“ reagoval v diskuzi na stránce politika SPD brněnský komunální politik, dřívější zastupitel městské části Brno-střed, Svatopluk Bartík, který také v minulosti spolupracoval s bývalým premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Shodou okolností je to ten samý člověk, který v listopadu 2017 na sociální síti informoval o tom, že Miloši Zemanovi zbývá pár měsíců života. „Má rakovinu, metastáze na více místech. Svoji diagnózu zná už cca tři týdny. Léčbu odmítl, prognóza 3–7 měsíců,“ napsal na svůj facebookový profil Bartík s tím, že zdroj své informace z pochopitelných důvodů nezveřejní.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. K celé situaci se ihned vyjádřil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček a využil k tomu svůj profil na Twitteru. „Jsou to odporné lži a ten, kdo je šíří, je lidský odpad. Na Svatopluka Bartíka bude podána žaloba a trestní oznámení,“ pohrozil Bartíkovi Ovčáček. A tak se i stalo.

Brněnský městský soud nakonec ve věci rozhodl 11. září 2020, kdy expolitikovi Bartíkovi nařídil, že Zemanovi musí zaslat omluvný dopis a „za újmu způsobenou na jeho důstojnosti, vážnosti, cti a soukromí“ zaplatit 250 tisíc korun korun a náklady řízení.

Prezident však chce vymoci odškodnění mnohem vyšší, a to pět milionů korun. Nižší částka se právě Zemanovi nelíbila, v odvolání na ní trvá. „Podávali jsme odvolání do výroku, který se týká výše satisfakce za nemateriální újmu,“ uvedl jeho advokát Marek Nespala.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:39 středa 14. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 26
  • 9
  • 3
  • 3
  • 2
  • 2