V Německu se množí islámští radikálové! Už se jim dokonce dělají ústupky

Německo v poslední době čelí zvýšené aktivitě příznivců ultrakonzervativní formy islámu. Radiální kazatelé se navíc snaží naverbovat nespokojené uprchlíky.

K hlavním baštám vyznavačů radikálního islámu patří nejlidnatější spolková země Severní Porýní-Vestfálsko. Reportáž o tom, jak to tam chodí, nedávno přinesl reportér německého Bildu.

Dříve prosperující město Dinslaken na severozápadě Německa už dávno ztratilo svůj lesk z dob, kdy žilo z velkého uhelného dolu. Celý okres Lohberg, v němž se město nachází, je v současné době známý především tím, že v něm žije hodně Turků.

Západní náboženství má smůlu, islámu se ustupuje

Luteránský kostel je zavřený dokonce i v neděli, zatímco u mešity je celkem rušno, informuje reportér Bildu, kterému, když se zeptá místních teenagerů, zda znají nějaké islamisty, kluci důležitě odpoví: „Odtud pocházejí nejlepší bojovníci, jednou se jimi také staneme.“

Fotogalerie

Místní postarší muž se ale snaží zahnat obavy: „Už tu další teroristé nejsou. Je dobře, že jsou konečně pryč.“ Třiadvacetiletý mladík zase odpoví: Už je jich moc málo. Nyní jich víc bydlí v Duisburgu nebo Oberhausenu.

To ale nikomu na klidu nepřidá.

Ne každý saláfista je terorista, ale každý terorista byl jednou saláfista,“ komentoval před časem německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich zvýšenou aktivitu příznivců ultrakonzervativní formy islámu.

Faktem nicméně je, že asi z 25 saláfistů, kteří v tamním okrese vyznávají radikální směr islámu, odešlo 11 bojovat za Islámský stát do Sýrie a Iráku.

A počet radikálních saláfistů stoupá i v Berlíně. Z lednové zprávy Spolkového úřadu pro ochranu ústavy vyplývá, že se za posledních pět let jejich počet zdvojnásobil.

Důvodem může být i to, že podle Ahmeda Mansoura z vedení Německého islámského fóra salafisté často stojí před ubytovnami pro uprchlíky a snaží se nespokojené žadatele o azyl získat na svou stranu.

"Policie Šaría" odrazovala kolemjdoucí od návštěvy diskoték, kasín a barů.

Němečtí saláfisté se předloni nechvalně proslavili i tím, že zavedli jakousi islámskou policii a hlídkovali ve čtvrti, která podle nich podléhá právu šaría.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 neděle 3. července 2016. Anketa je uzavřena.

  • 75
  • 31
  • 24
  • 21
  • 19
  • 11