Bankéř Pokluda, který obral Bohdalovou: Proč po něm policie nepátrá?

Podvodný bankéř Radek Pokluda, který prodal herečce Jiřině Bohdalové falšované obrazy za několik milionů korun, si může vesele hvízdat. Přestože všichni tuší, odkud vítr vane, policie ho z ničeho neobvinila!

Radek Pokluda, bývalý zaměstnanec Komerční banky a osobní bankéř VIP celebrit, mimo jiné Jiřiny Bohdalové, které prodal padělané obrazy malíře Emila Filly, a z herečky tak vylákal několik milionů korun, se po provalení kauzy raději beze stopy vypařil neznámo kam. Podle dostupných informací odcestoval na Fidži, naposledy jeho stopu policie zachytila v Istanbulu. Pak se po něm slehla zem.

Pokluda ale může být (zatím) v klidu. Ukázalo se, že není na seznamu hledaných osob v Česku ani v zahraničí. Důvod je prostý. Do této chvíle proti němu nikdo nevznesl obvinění a policie tak nemá důvod bankéře hledat.

„V této věci zatím nepadla žádná obvinění a nejsou tedy ani žádní pachatelé či podezřelí, přestože jsme dostali mnoho různých uvědomění na adresu různých osob. Z toho ale plyne, že není možné poskytovat o průběhu vyšetřování bližší informace do doby, než se toto změní, “ uvedl mluvčí Policie ČR Tomáš Holan.

Kauza s falešnými obrazy přitom praskla už před rokem. To, když s ukázalo, že obrazy nakoupené pro Bohdalovou nebo režiséra Ivana Zachariáše, jsou padělky. Policie falzifikáty Bohdalové a dalších zabavila a začala se zajímat o lidi kolem Pokludy, zejména obchodníka s uměním Jaroslava Fröhlicha a jeho manželku.

V klidu naopak není Komerční banka, jedna z nejserióznějších peněžních institucí. Celá aféra se soukromými kšefty jejich elitního úředníka padá na jejich hlavu a hrubě poškozuje důvěryhodnost celé banky. Právě proto vedení dnes oznámilo, že zvažuje trestní oznámení na svého bývalého kolegu. „Pan Pokluda tímto svým jednáním způsobil bance škodu na její dobré pověsti, a proto banka úzce spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení a zvažuje další vlastní právní kroky,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí KB Pavel Zúbek.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:10 úterý 21. listopadu 2017. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 5
  • 5
  • 5
  • 5
  • 4