Putinův hněv: Naprostá zkáza, mrtvá těla v ulicích, nářek raněných! Galerie hrůzy uvnitř článku

Vladimir Putin nařídil ničivou raketovou salvu proti Ukrajině, neboť terčem útoku se stala téměř všechna větší města. Kremelský tyran přiznal, že údery byly odpovědí na „teroristické“ útoky Kyjeva, včetně sobotního výbuchu na Kerčském mostě. Ukrajina potvrdila, že bylo vypáleno 83 raket, které zasáhly energetickou síť, zásoby vody a civilní obyvatelstvo po celé zemi. Obrázky zkázy a smrti obletěly svět, který je v šoku. Prezident Zelenskyj uvedl, že útoku se zúčastnily také sebevražedné drony vyrobené v Íránu, a obvinil Rusko, že se snaží vymazat Ukrajinu z povrchu zemského, a zároveň slíbil, že taková taktika nikdy nebude úspěšná.

Ukrajinskými městy od východu na západ země včetně Kyjeva dnes dopoledne v několika vlnách otřásly výbuchy. Jednalo o největší koordinovaný útok na ukrajinské území od prvních týdnů ruské invaze.

Ukrajinské úřady hlásí mrtvé a zraněné a výpadky v energetické síti, v Kyjevě podle nich i záběrů na sociálních sítích rakety dopadly mimo jiné na budovu filharmonie, muzea, ale i dětské hřiště.

Vyděšený muž přebíhá frekventovanou křižovatku, která před několika okamžiky zasáhla ruská raketa.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že útoky jsou součástí speciální vojenské operace, jak Moskva oficiálně nazývá svou invazi na Ukrajinu. Na tiskovém brífinku odkázal novináře s dotazy na ministerstvo obrany.

„Ruské ozbrojené síly dnes masivně zaútočily přesnými střelami s dlouhým doletem na cíle vojenského velení, komunikace a energetickou síť Ukrajiny. Účel útoku byl splněn. Všechny určené objekty byly zasaženy,“ řekl následně mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ukrajinci zranění letícími šrapnely při ruských raketových úderech na hlavní město jsou ošetřováni vojenskými lékaři v parku poblíž místa zásahu raketami.

„Je jasné, že ukrajinské tajné služby nařídily, zorganizovaly a provedly teroristický útok s cílem zničit klíčovou civilní infrastrukturu,“ řekl Putin k útoku na Kerčský most.

Kyjev se k zodpovědnosti oficiálně nepřihlásil, ale například list The New York Times s odvoláním na anonymního ukrajinského představitele o víkendu napsal, že výbuch na mostě byl prací ukrajinských tajných služeb.

„Pokud budou pokusy o provedení teroristických útoků na našem území pokračovat, Rusko tvrdě odpoví v míře, která bude odpovídat hrozbě namířené na Ruskou federaci,“ řekl podle agentury TASS Putin na setkání s členy ruské bezpečnostní rady.

Těla leží přikrytá dekami po úderu ruských raket na město na jihu střední Ukrajiny.

„Ruským cílem musí být úplné odstranění ukrajinského politického režimu,“ řekl dnes místopředseda bezpečnostní rady a ruský expremiér a exprezident Dmitrij Medveděv. Současná ukrajinská vláda podle něj bude vždy pro Rusko „představovat stálou, přímou a jasnou hrozbu“.

„Odehrála se první epizoda. Další bude následovat,“ dodal k dnešnímu ruskému útoku Medveděv.

Ulice v centru Kyjeva jsou po leteckém útoku ruské strany poseta mrtvými těly.

Chtějí nás vyhladit

V Kyjevě se dnes první výbuchy ozvaly v době ranní dopravní špičky, kdy lidé míří do zaměstnání a děti do škol. Ruská strana k úderům kromě raket použila také letectvo a bezpilotní stroje.

Zelenskyj promluvil v ulicích Kyjeva během raketového útoku Ruska, aby obvinil Kreml ze záměrného cílení na civilisty s cílem zasít teror.

Prezident Zelenskyj uvedl, že pondělní raketové útoky byly zaměřeny na energetické sítě, dodávky vody a civilisty ve snaze zasít teror.

„Snaží se nás zničit a smazat z povrchu země. Kompletně. Zničit naše obyvatele, kteří spí doma v Záporoží. Zabít lidi na cestě do práce v Dnipru a v Kyjevě,“ uvedl prezident Zelenskyj v prohlášení zveřejněném na Telegramu.

„Bohužel jsou mrtví a zranění,“ dodal prezident a vyzval Ukrajince, aby zůstali v krytech a dávali na sebe i své blízké pozor.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:12 úterý 7. února 2023. Anketa je uzavřena.

  • 59
  • 13
  • 11
  • 9
  • 7
  • 5