Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Válka začne příští středu? Američané pálí dokumenty a vyklízejí velvyslanectví. Rozhodne telefonát mezi Bidenem a Putinem?

    Takto vidí Putina většina Ukrajinců. | foto: iDNES.cz

    Blíží se ruská invaze na Ukrajinu? Americké služby údajně zachytily náznaky, že se ruská armáda připravuje na příští středu 16. února útok. Nikdo však s jistotou neví, zda jsou tyto informace důvěryhodné. Biden chce Putina přivést k rozumu, ale obavy z války rostou. Velvyslanectví USA již pálí dokumenty. Důvodem, proč Rusové zaútočí už příští týden, je prý počasí.

    Uvedl to ve svém článku server Politico s odvoláním na tři oficiální zdroje z Washingtonu a Evropy. Spolupracovníci amerického prezidenta Joea Bidena veřejně konkrétní datum potvrdit nechtěli, pouze uvedli, že v rozporu s předchozími veřejnými spekulacemi a očekáváními by invaze mohla začít před před koncem olympijských her v Pekingu 20. února. Moskva popírá, že by měla v plánu na Ukrajinu zaútočit.

    Podle znalců je ovšem možné, že USA záměrně vypouštějí informace, aby ruské útočné plány torpédovaly.  

    Podle USA dal Putin dohromady vše, co potřebuje pro velkou invazi (včetně zásob krve). Na 130 000 ruských vojáků obklíčilo Ukrajinu na hranicích a v sousedním Bělorusku. Rusové by mohli dobýt celou zemi, začít s nálety na hlavní město Kyjev nebo se omezit na oblasti na východě.

    Jako zastrašující prostředek pro Západ přesunul Putin do západní enklávy Kaliningradu stíhačky MiG nesoucí hypersonické rakety Kinžal.

    Ruský útok příští středu má podle ruského historika Andreje Zubova jednoduché opodstatnění. Podle něj nebude možné vlivem stále teplejšího počasí překonat rozsáhlé bažiny nacházející se na cestě do Kyjeva. Jestli k invazi dojde, scénář podle Zubova bude „až stupidně jednoduchý“.

    „Meteorologické podmínky po 20. únoru znesnadní provedení invaze z Běloruska na Ukrajinu. Kyjev je 90 kilometrů od hranic, většinu případné cesty ale tvoří bažiny. Ty začnou rozmrzat, zvláště pod stopami tanků a Iskanderů (raketonosičů),“ napsal Zubov.

    Je ještě šance na mír?

    Riziko ruského vojenského vpádu na Ukrajinu je tak dostatečné vysoké a bezprostřední, aby ospravedlnilo odjezd značného počtu zaměstnanců amerického velvyslanectví v Kyjevě. Při návštěvě Havaje to řekl šéf americké diplomacie Antony Blinken. Zároveň uvedl, že se Moskva stále může vydat diplomatickou cestou.

    Spojené státy a jejich spojenci vyzvali své občany, aby okamžitě opustili Ukrajinu, aby se vyhnuli invazi, včetně možného leteckého útoku. USA varují, že útok může nastat kdykoliv.

    Ukrajinské prozápadní vládě se v rámci boje s proruskými povstalci na východě země dostávalo podpory ze strany evropských státu a USA.

    Americké ministerstvo zahraničí v sobotu oznámilo, že nařídilo odjezd zaměstnancům, kteří na americkém velvyslanectví v Kyjevě nezastávají kriticky důležité funkce. Ještě předtím vyzvalo americké občany, aby Ukrajinu neprodleně opustili a do země necestovali.

    „Nařídili jsme odchod většiny Američanů, kteří jsou stále na americké ambasádě v Kyjevě. Riziko ruské vojenské akce je dostatečně vysoké a hrozba je natolik bezprostřední, že je to prozíravé,“ uvedl Blinken na tiskové konferenci v Honolulu, kde se setkal se svými japonskými a jihokorejskými protějšky.

    Zároveň zopakoval, že nynější krizi kolem Ukrajiny bude s Ruskem stále možné řešit diplomatickou cestou, pokud Moskva sníží napětí. „Diplomatická cesta zůstává otevřená. Způsob, jak může Moskva ukázat, že chce jít touto cestou, je jednoduchý. Měla by spíše deeskalovat než eskalovat,“ řekl Blinken.

    Podle Kyjeva na východě Ukrajiny stále operují proruští ozbrojenci.

    Moskva shromáždila u hranic s Ukrajinou přes 100 000 vojáků, dalších zhruba 30 000 vojáků má nyní na cvičení v Bělorusku. Rusko, jež v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi. Tvrzení Spojených států o hrozící ruské invazi na Ukrajinu přitom označuje za hysterii.

    Čeho chce Putin svými hrozbami dosáhnout?

    Politický expert Carlo Masala (53 let, Univerzita ozbrojených sil) říká: „Putin chce, aby NATO reagovalo na jeho hlavní požadavek: odmítnutí Ukrajiny ze strany NATO, svolání evropské bezpečnostní konference. Objevují se první signály, že NATO zvažuje moratorium na přijetí Ukrajiny.“

    Bránila by západní vojska Ukrajinu?

    Americký prezident Joe Biden (79) vylučuje vyslání vojáků:„Pokud po sobě Američané a Rusové začnou střílet, bude z toho světová válka. Jiné by to bylo, kdyby Putin zaútočil na člena NATO, jako je Litva, Estonsko, Lotyšsko, Polsko nebo Rumunsko.“

    Ruský prezident Vladimir Putin

    Jaké budou sankce v případě útoku?

    Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové (63) se Evropa dohodla na sankcích proti finančnímu a energetickému sektoru a vývozu high-tech výrobků. 

    Americký prezident Joe Biden říká: „Pokud se přes hranice přesunou tanky a vojáci, žádný Nord Stream 2 už nebude.“

    Německý kancléř Olaf Scholz zatím k otázce zavření projektu Nord Stream 2 mlčí. Podle německého deníku Bild jde však o taktiku odvádění pozornosti, protože v případě války nejde ani tak o ruský plynovod Nord Stream 2, jímž zatím vůbec žádný plyn neteče, jako spíše o Nord Stream 1 a další potrubí, která jsou v provozu. Německo pokrývá 20 procent svých energetických potřeb plynem, z čehož dobrá polovina pochází z Ruska.

    Odkud tedy budeme čerpat energii, když už nebudeme dostávat plyn z Ruska? USA slíbily, že budou Evropě dodávat více zkapalněného plynu. Bylo by to však dražší a není jasné, kolik plynu by bylo skutečně potřeba.

    Jisté je, že pokud Putin zaútočí na Ukrajinu, bude to šok pro světovou ekonomiku, protože Rusko by částečně přestalo být dodavatelem ropy a plynu. Podle ekonomických expertů by se zdražil také chléb a těstoviny. Rusko a Ukrajina pokrývají více než čtvrtinu světového obchodu s pšenicí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:22 pondělí 13. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      35
    • Super
      8
    • Tvl
      6
    • Haha
      3
    • Cože
      1
    • Sladký
      1