Rusové nedobyli Kyjev. Putin na hlavní město poslal 64 kilometrů dlouhý konvoj

Ruská vojska se nezadržitelně valí ke Kyjevu! Nově pořízené satelitní snímky ukazují obrovský ruský vojenský konvoj severně od ukrajinského hlavního města.

Konvoj se táhne v délce asi 64 kilometrů, je tedy výrazně delší než původně uváděných 27 kilometrů, jak potvrzují snímky americké společnosti Maxar Technologies.

Konvoj se skládá z tanků a dalších vojenských vozidel a táhne se z letiště Hostomel na severozápadě Kyjeva do vesnice Prybirsk, která leží mezi Kyjevem a Černobylem.

Podle amerických obranných kruhů chce ruská armáda i přes silný ukrajinský odpor stále dobýt hlavní město Kyjev. 

Vysoce postavený představitel Pentagonu řekl americké televizní stanici CNBC, že tomu vše nasvědčuje. „Předpokládáme, že v nadcházejících dnech budou pokračovat v postupu a pokusí se město obklíčit,“ uvedl.

Ruským vojskům se podle všeho ani šestý den invaze nezdařilo proniknout do Kyjeva. Ukrajinské síly podle ministerstva sestřelily pět ruských stíhaček.

Ve městě Ochtyrka, které leží mezi Kyjevem a Charkovem, zabilo ruské dělostřelectvo 70 ukrajinských vojáků. Informoval o tom v noci na úterý šéf Sumské oblasti Dmytro Žyvyckyj. Ztráty podle něj utrpěli také Rusové.

V konvoji jsou stovky obrněných vozů, tanků, vozidla pěchoty, samohybné dělostřelecké zbraně či cisterny s palivem. Kolona je tak dlouhá, že nemohla být zachycena celá, podotkl list. V některých místech jsou mezi vozidly mezery, jinde ale jedou i tři vozy vedle sebe.

Ruští vojáci v Charkově ostřelovali rezidenční čtvrti salvovými střelami Grad, uvedl poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko. Předseda místní oblastní správy Oleh Siněhubov to označil za válečný zločin. 

Ruská raketa v noci zasáhla také obytný dům v ukrajinském městě Černihiv. 

Ruská armáda použila na severovýchodě Ukrajiny údajně opakovaně vakuové bomby. Ty shodila na město Ochtyrka se zhruba 50 tisíci obyvateli. Uvedl to tamní starosta Pavlo Kuzmenko.

Takto vypadá výbuch termobarické bomby během strategického cvičení ruské armády na Kavkaze v roce 2016.

Bomba má mnohem větší devastující sílu oproti klasické výbušnině. V uzavřených prostorách může mít až dvojnásobnou účinnost. V místě exploze zraňuje vše živé, má velký destruktivní účinek. Koho nezabije tlaková vlna a žár výbuchu, ten zahyne nebo je zraněn padajícími troskami. 

Bomby také vysávají vzduch z budov a způsobují jejich zřícení, mohou působit i udušení osob v objektu, popřípadě jeskyni. Zbraň je velmi účinná při útocích na bunkry a podzemní kryty.

Mohutná exploze otřásla centrem Kyjeva, na který celý den útočí ruská armáda.

Moskva zároveň znovu útočila na Kyjev, k němuž se blíží pětikilometrová kolona ruské armády. V ukrajinském hlavním městě je podle listu The Times přes 400 ruských ozbrojenců snažících se usmrtit prezidenta Volodymyra Zelenského. 

Dnes ráno po 36 hodinách skončil zákaz vycházení. Otevřely se obchody a omezeně funguje i hromadná doprava. Obyvatelé města mohou podle ruské armády odejít.

Ve městě Horlivka na východě Ukrajiny se konal pohřeb učitelky zeměpisu a zástupkyně ředitele ze střední školy, které zemřely při útoku v pátek 25. února. Lidé přišli uctít jejich památku na okresní hřbitov Kalininskij.

Boje hlásil dnes také Mariupol na jihovýchodním ukrajinském pobřeží. Rusové obsadili podle ukrajinských médií přístavní město Berďansk. Místní obyvatelé se na protest sešli v centru a zpívali ukrajinskou hymnu. Od demonstrace je neodradila ani ruská vojenská technika v ulicích, informoval lokální zpravodajský portál. Mezi protestujícími byly hlavně ženy a děti.

Od čtvrtka, kdy ruské jednotky vpadly na Ukrajinu, zemřelo podle Kyjeva nejméně 352 civilistů včetně 16 dětí; zranění utrpělo 2040 civilistů včetně 45 dětí, uvádí podle agentury Unian ukrajinské ministerstvo zdravotnictví.

Nevybuchlá ruská raketa dopadla přímo před vchod do obchodu.

Ukrajina ruským jednotkám vzdoruje již pátý den. Rusko podle Kyjeva přišlo o zhruba 5300 vojáků, 191 tanků, 29 letounů a 29 vrtulníků. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová uvedla, že do nově vytvořené cizinecké legie se přihlásily už tisíce lidí, kteří se chtějí zapojit do obrany země.

Moskva údaje o vlastních ztrátách nezveřejňuje a tvrdí, že ovládla nebe nad celou Ukrajinou, zasáhla 1114 vojenských objektů a zničila 314 tanků a dalších obrněnců.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:10 úterý 28. června 2022. Anketa je uzavřena.

  • 42
  • 15
  • 10
  • 7
  • 6
  • 4