Putin uzná nezávislost okupovaných území: Teď opravdu hrozí invaze na Ukrajinu!

Pro ruského prezidenta Putina to byl dnes černý den. Ruský bombardér operující v Sýrii sestřelila turecká armáda. | foto: AP

Hotovo! Ruský vůdce Vladimir Putin (69) chce uznat samozvané „povstalecké republiky“ Doněck a Luhansk za nezávislé státy. Kreml to v pondělí večer oznámil s tím, že v nejbližší době bude podepsán příslušný dekret.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes sdělil francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi a německému kancléři Olafu Scholzovi, že hodlá podepsat výnos týkající se separatistických regionů na východě Ukrajiny. 

Zároveň je informoval o dnešním zasedání ruské bezpečnostní rady, jejíž členové se vyslovili pro uznání nezávislosti donbaských republik. S odvoláním na prohlášení Kremlu to uvádějí ruské zpravodajské agentury. Lídři Německa a Francie vyjádřili rozčarování.

Putin ve svém projevu, jenž připomínal vlastní historickou přednášku, prohlásil, že Ukrajina nikdy neměla tradici vlastní státnosti. 

Ukrajina nikdy neměla tradici vlastní státnosti. Mechanicky kopírovala cizí modely,“ řekl v projevu Putin. 

Současná Ukrajina byla zcela a plně vytvořená Ruskem, sdělil. „Vladimír Iljič Lenin je autor a architekt Ukrajiny,“ pronesl mimo jiné během úvodu svého proslovu ruský prezident.

Dále označil Sovětský svaz za „historické Rusko“. „K rozpadu naší země vedly strategické chyby vedení komunistické strany. Rozpad historického Ruska, pod názvem SSSR, je na jejich svědomí,“ uvedl v projevu Putin. 

Uznání nezávislosti Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky by podle analytiků mohlo uvolnit cestu k ruské vojenské intervenci vůči Ukrajině, vysvětluje deník The New York Times. Připomíná, že lídři dvou dosud neuznávaných republik podporovaných Moskvou si nárokují i území, která aktuálně kontroluje ukrajinská armáda.

Francouzský prezident Macron v reakci na poslední vývoj svolal schůzi národní obranné a bezpečnostní rady, informovala agentura AFP. Stejný krok oznámil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se údajně také spojil s Macronem a Scholzem.

Regiony kontrolované povstalci na Donbasu jsou v posledních dnech epicentrem geopolitické krize kolem Ukrajiny. Kyjev hlásí desítky případů ostřelování z druhé strany tzv. linie dotyku, jakož i mrtvé a zraněné. 

Vedení separatistických oblastí zase obviňuje ukrajinskou vládu z přípravy rozsáhlé ofenzívy, což však Kyjev popírá. To vše v době, kdy Moskva podle západních činitelů dále hromadí vojska u ukrajinských hranic.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:10 úterý 21. června 2022. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 7
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0