Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Putinovy tanky vstoupily na Ukrajinu! Další na řadě je Česko, hřímá bývalý ukrajinský prezident Porošenko

    Prezident Putin v pondělí večer nařídil armádě, aby v obou separatistických regionech zahájila „mírovou misi“. | foto: Reuters

    Ruský prezident Vladimir Putin nařídil armádě vstoupit na Ukrajinu. Vojenská kolona se dala v noci do pohybu v povstaleckých republikách na východě Ukrajiny.

    Ve 22:19 Kreml oznámil, že do oblasti Donbasu vysílá „mírové jednotky“. A už vyjel Putinův vojenský konvoj.

    Jednotky ruské armády vstoupily na území separatistických republik krátce po podepsání výnosů a nyní míří k takzvané linii dotyku. Ta povstalce dělí od ukrajinských vládních sil a v posledních dnech se stala epicentrem geopolitické krize kolem Ukrajiny.

    Kyjev v úterý dopoledne oznámil, že za posledních 24 hodin přišli o život dva ukrajinští vojáci a dalších dvanáct utrpělo při ostřelování zranění. Představitelé Doněcké lidové republiky pak podle agentury Reuters v úterý ráno prohlásili, že ukrajinská střelba zabila tři civilisty.

    Reportér agentury Reuters v noci na dnešek informoval o obrovských kolonách tanků v Doněcké oblasti: V ukrajinském městě Makijivka, které sousedí s Doněckem, viděl sedm kolon tanků, z toho pět na okraji města. Vozidla prý neměla žádné viditelné znaky.

    Rozkazu armádě, aby v obou separatistických regionech zahájila „mírovou misi“, předcházel Putinův devadesátiminutový projev, v němž popřel právo Ukrajiny na existenci. Putin uvedl, že východní Ukrajina je historicky součástí Ruska.

    Vladimír Putin

    „Od roku 1991 mechanicky kopírovali zahraniční modely,“ řekl Putin. „Ukrajinské úřady jsou poznamenány nacionalismem a korupcí a země je v rukou oligarchických klanů,“ pokračoval v přednášce. 

    Putinův další blud se týkal Ukrajiny jako loutkového režimu a kolonie USA. „Chápou Ukrajinci, že jsou nejen protektorátem, ale i loutkami?“ zaburácel ruský vládce.

    Další na řadě je Česko

    Vladimír Putin s vůdci takzvané Doněcké a Luhanské lidové republiky podepsal dohody o spolupráci a uznal jejich nezávislost. 

    Prezident Putin už v pondělí večer nařídil armádě, aby v obou separatistických regionech zahájila „mírovou misi“.

    Západ Putinovy kroky ostře odsoudil. Velká Británie už oznámila, že v úterý upřesní sankce, které namíří na Moskvu. Většina členů Rady bezpečnosti OSN v čele se Spojenými státy odsoudila kroky Ruska. Čína vyzvala všechny strany ke zdrženlivosti.

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

    Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že ČR stojí za svobodnou a nezávislou Ukrajinou. Podle předsedy vlády si Česko z vlastní historie pamatuje, že kroky proti suverénním sousedním státům k míru nevedou. Postup Ruska označil za akt agrese. Dodal, že ČR podporuje jednotnou reakci EU. 

    Další členové vládní koalice či šéfové zahraničních výborů Senátu a Sněmovny s odkazem na české historické zkušenosti zmínili ruskou „bratrskou pomoc“. Ruský krok označili za snahu o vytvoření nového Sovětského svazu. Zmínili sankce.

    Také předsedkyně klubu ANO a stínová ministryně financí Alena Schillerová jménem poslanců hnutí odsoudila kroky Ruska, které považuje za jednoznačné porušení mezinárodního práva. Na začátku dnešní tiskové konference tak reagovala na pondělní rozhodnutí Ruska uznat nezávislost samozvaných republik na východě Ukrajiny.

    Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko řekl, že ruský prezident Vladimir Putin by mohl s invazí pokračovat do Polska, pobaltských zemí, ale i do České republiky. Uvedl, že jednota a solidarita s Ukrajinou je „životně důležitá“ a šéf Kremlu bude zodpovědný za desítky tisíc ztracených životů v jeho zemi.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:38 středa 22. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      30
    • Super
      26
    • Tvl
      10
    • Haha
      9
    • Cože
      4
    • Sladký
      1